Личното ми желание е до юни да започнат преговорите за

...
Личното ми желание е до юни да започнат преговорите за
Коментари Харесай

Могерини: До юни да започнат преговорите за присъединяване на Западните Балкани към ЕС

Личното ми предпочитание е до юни да стартират договарянията за присъединение на Западните Балкани в Европейски Съюз.

Това съобщи Федерика Могерини, заместник-председател на Европейската комисия и висш представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност на конференция след неофициалната среща на министрите на външните работи. Заедно с нея бе и българският външен министър Екатерина Захариева.

" По време на срещата " Гимних “ обменихме хрумвания за превъзмогване на провокациите, пред които сме изправени. Стигнахме до съглашения и благоприятни условия за продан на хрумвания. Вниманието беше ориентирано към съдействие в сигурността и защитата ", разяснява тя.
Могерини акцентира, че най-важно е било разискването за Западните Балкани. Това е и един от главните цели на българското председателство, разяснява тя.
Личното ми предпочитание е до юни да стартират договарянията за присъединение на Западните Балкани в Европейски Съюз.
По Западните Балкани, несъмнено, че има обединен метод от страна на министрите за положителното приемане, за положителната оценка на тактиката за Западните Балкани и всички детайли, които се съдържат в нея. По време на Българското председателство имаме опция да работим и да напреднем по целия район, акцентира още Могерини, представена от БГНЕС.

Смятам, че двустранните въпроси са доста деликатни- като този за името на Македония, това изисква воля, а подхванатите стъпки от Атина и Скопие са поощрителни,надявам се, че ще се стигне до позитивни резултати скоро, добави тя

Вниманието на срещата е било ориентирано към съдействието в областта на сигурността и защитата, както и към общите старания за превъзмогване на провокациите в битката против радикализацията, в обмяната на информация за завръщащите се задгранични бойци от спора в Близкия Изток, изреди Могерини. Разговаряли са и за страните -кандидатки за участие от Западните Балкани, за тактиката, която чертае техния път. Трябва да се подсигурява вероятност за нашите сътрудници от района, сподели тя. Ситуацията в Сирия остава трагична и все по-трудна, Европейски Съюз обръща огромно внимание на спора, тези проблеми ще бъдат обект на разискване и на идващите конгреси. Преговорите в Женева са значими, на тях би трябвало да се реализира понижаване на опълчването в дипломатически, боен и психически аспект. Трябва запас за бързото възобновяване на страната и да се извърши либерален преход, акцентира Могерини. Процесът върви и за мен като римлянка отива да кажа: Всички пътища водят към Женева!

Наистина това, че е неофициален съвета не значи, че разискванията не са значими, в противен случай, съумяваме да реализираме доста в неофициален проект, уточни и външният министър Захариева. Така както бе оповестена тактиката на 6-ти февруари би трябвало да имаме близко съдействие със страните от Западните Балкани и особено- по сигурността,свързана с мигрантите, с енергийната рецесия, в икономическо и обществено отношение. Днес искахме да забележим по-голям ангажимент и присъединяване в основаване на работещи институции, акцентира тя.

Вчера обсъждахме показаната от комисията тактика за Западните Балкани. В нея значимото е, че тя е дълготрайна, всеобхватна и почтена, тъй като не основава неоправдани упования. В същото време е и доста съответна с 6 сфери на действия- съществени начинания,които ще придвижат тези страни към пълноправно присъединяване в Европейски Съюз. Страните от Западните Балкани не са заден двор на Европа и не е в наш интерес да имаме страни, изолирани от европейската интеграция, сподели тя.

За Сирия- един от целите за нас са така наречен забравени спорове. Стига се до такава степен, че ние привикваме с тях и се сещаме едвам тогава, когато напрежението ескалира. В последните седмици има утежняване на ситуацията в Сирия и би трябвало да демонстрираме повече старания и внимание към тези спорове. Трябва да седнем и почтено да обсъдим какво следва за Сирия- това е местен спор, само че с световно значение, акцентира Захариева.

Има единогласие и поддръжка измежду страните-членки във връзка с позицията към Западните Балкани

За Западните Балкани има обединен метод на страните-членки на Европейски Съюз, имаме в този момент тактика и работим да реализираме много- 2025 година е цел, само че това е рамката в която работим в последно време, отговори Могерини на въпрос на медия. По отношение на Турция- обсъдихме турската интервенция, извършена неотдавна в Африн и изразихме паника за жертвите, за филантропичната рецесия. Разбирам законните опасения на Турция за сигурността, мога да се съглася с предлагането да приканим нашите турски другари към въздържаност, с цел да няма утежняване на обстановката и ескалация на напрежението.По отношение на Северна Корея имаме доста прецизен режим на наказания като Европейски Съюз, само че считаме, че би трябвало да се резервира отворен дипломатическият кулоар, окуражени сме от това, което виждаме на олимпийските игри, сподели тя. Решихме да поканим външния министър на Северна Корея да участва на една от нашите срещи, с цел да забележим какви дипломатически стъпки могат да се реализиран за в бъдеще, означи дипломатът.

Днес турският министър ни срещна със обстановката и значимото е, че би трябвало да сме в съгласуваност с цялата коалиция за битка с ДАЕШ, отговори на различен въпрос Захариева. Не сме обсъждали бъдещите срещи, само че имаме подготвеност, добави тя.

Могерини приказва също за филантропичната помощ, която би трябвало да бъде мобилизирана през април за Сирия.Рано е да сложим на масата съответни числа за тази помощ, само че ще ги дискутираме, продължаваме да следим обстановката там. Ще се стремим да подпомогнем Сирия и сирийския народ. Трябва да се види дали интернационалните задължения от предходната година са изпълнени. Миналата година над 70 интернационалните делегации участваха в диалозите, в този момент се надяваме да се поемат повече задължения на локално и световно равнище, изясни Могерини. Заедно би трябвало да си кажем какво ние като Европейски Съюз да създадем, с цел да подпомогнем процеса на договарянията в Женева. Ние не сме дейни във военно отношение, до момента сме подкрепяли сирийската съпротива, която е обединена както в никакъв случай до момента и тя е по-подготвена за диалози и да се ангажират по този начин, че да се изпълнят резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Ние нямаме контакти със сирийския режим, има наказания, които се ползват, а през тези дни по-усилено участваме в договаряния с районните фактори, които имат въздействие в Дамаск. Стремим се да разберем какво тъкмо става, считаме, че народът на Сирия не желае към този момент война, а желае да се върне към естественото си всекидневие.

Април месец ще излезе отчета за всяка една от страните – претенденти за Европейски Съюз от Западните Балкани и се надявам, че е огромна вероятността по-скоро да стартират договарянията със Скопие и Тирана, акцентира Захариева в отговор на различен журналистически въпрос. Голям е шансът това да се случи, само че страните би трябвало да работят интензивно, добави тя.

В региона на защитата съдействието сред НАТО и Европейски Съюз е чудесно, увери Могерини. Имахме опция да обменим мнения сред министрите на защитата и специалистите на НАТО. Европейски Съюз може да направи доста за усилване на своята защита. Съединени американски щати твърдо показаха своята поддръжка за всичко, което прави Европейски Съюз, акцентира Могерини.

Ние улесняваме и разговора сред Белград и Прищина, виждаме позитивно развиване по едно законообвързващо съглашение и това ще съставлява качествено смяна и усъвършенстване на обстановката сред двете страни, сподели тя. И съм реалистично настроена към постигането на положителни резултати, установи Могерини
Често организираме диалози с нашите турски сътрудници и непрекъснато на тях се повдигат освен въпроси за съответни случаи, само че и други, по които чакаме съблюдаване на съществени права, свободата на пресата и други Особено внимание се обръща на турското население, Турция е претендент за Европейски Съюз, само че всички ние демонстрираме интерес към работата на общия дневен ред, към общите стратегически ползи в района, тя ни е сътрудник, без значение, че имаме разнообразни мнения, като например- кипърския въпрос, счита Могерини.


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ Балкани  Хан: Македония ще уреди разногласието за името си до юли Хан: Македония ще уреди разногласието за името си до юли  Македонският външен министър с сдържан оптимизъм за името на Македония Македонският външен министър с сдържан оптимизъм за името на Македония  Гърция разгласи, че няма да търпи оборване на териториалната си целокупност Гърция разгласи, че няма да търпи оборване на териториалната си целокупност  Съединени американски щати не желае да има замяна на територии сред Косово и Сърбия Съединени американски щати не желае да има замяна на територии сред Косово и Сърбия  Самарас заведе дело против Ципрас поради корупционен скандал Самарас заведе дело против Ципрас поради корупционен скандал Интервю Още Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 Народното събрание се трансферират на общините
Златко Живков е кмет на Монтана за пети мандат – от 19...
Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image В " Пирогов " ще се организира скрининг за сп...
Лаборатория по клинична имунология в УМБАЛСМ „ Н.И.Пирогов” афишира акция за скрининг на хронична грануломатозна болест....
МОН алармира прокуратурата за пособие... Каролина Ерера се сбогува с модата с проща... Санирането може да нарастне трагично, би... Ананиев изиска оставката на шефа на НЗОК НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 16 февруари
Овен Този петък посветете на научаването на нещо ново. Дори на пръв взор да ви се коства, че няма какво да извлечете от информацията...
Фантастично! Григор Димитров отбрани точкит... Милан разруши Лудогорец в Лига Европа Руското Министерство на външните работи реагира с подигравка на думи на Б... Новините: Най-важното за деня, 15 февруари НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Борисов: Радев да сезира прокуратурата,...
Министър-председателят Бойко Борисов прикани президента Румен Радев да сезира прокуратурата и други институции по своя преценка, в случай че...
Русия: Европейски Съюз дискриминира етнически малцинств... Христо Иванов: Борисов се опита да се разг... Атанасова: ГЕРБ ще стартира спор и ще глас... Руският дипломат: Вероятно Путин ще пристигна...  www.expert.bg  " Росатом " ще строи вятърни паркове в Южн...  Българската стопанска система - напред и нагоре Българската стопанска система - напред и нагоре  Премахнаха 1438 кв. м бетон от плаж „ Слънчев бряг-север “ Премахнаха 1438 кв. м бетон от плаж „ Слъ...  Ето по какъв начин наподобява сватбена торта за 1 млн. $ (Снимки) Ето по какъв начин наподобява сватбена торта за 1 млн...  www.iwoman.bg  Духовността е път, който човек извървява самичък, само че не в самотност Духовността е път, който човек извървява...  Имах потребност да ме изчакаш Имах потребност да ме изчакаш  Настъпва годината на Жълтото земно куче Настъпва годината на Жълтото земно куче  5 значими урока за любовта, които всяка жена би трябвало да знае 5 значими урока за любовта, които всяка же...  http://www.sportlive.bg  Тенис в Ротердам НА ЖИВО: Григор Димитров - Андрей Рубльов 0:0 Тенис в Ротердам НА ЖИВО: Григор Димитро...  Михайлов за Пенев: С това продължи долната, клеветническа акция против мен Михайлов за Пенев: С това продължи долна...  Нова изненада: Наско Сираков напусна Изпълкома на БФС Нова изненада: Наско Сираков напусна Изп...  Следете НА ЖИВО: Конгресът на БФС Следете НА ЖИВО: Конгресът на БФС Интервю Още Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 Народното събрание се трансферират на общините
Златко Живков е кмет на Монтана за пети мандат – от 19...
Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на Нови Най-четени Най-коментирани Могерини: До юни да стартират договарянията за присъединение на Западнит... 12 0 На какъв брой фронта и против кого да застане Турция?... 68 2 Традиционни кукерски игри ще се проведат в Бургас... 52 0 Удължава се възбраната за потребление на коли по основен бул. в Бурга...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР