Личностите в състава на новата антикорупционна комисия ще са гаранти

...
Личностите в състава на новата антикорупционна комисия ще са гаранти
Коментари Харесай

Бойко Рашков: Антикорупционната комисия не може да е бухалка, ако аз съм в нея

Личностите в състава на новата антикорупционна комисия ще са гаранти против превръщането на този орган в институция за самоцелна принуда, слугуваща на властта. Това обаче няма да е единствената гаранция, а също по този начин и правосъдният надзор, в това число върху отводите на прокуратурата да образува досъдебно произвеждане. Това разяснява в изявление за " Капитал " вътрешният министър Бойко Рашков, който през предходната седмица беше разгласен за претендент на " Продължаваме промяната " да оглави новата комисия поради потвърдената си роля в разкриването на кражбите на предходното ръководство. (Интервюто четете на следващия ден на уеб страницата capital.bg.)

На въпрос по какъв начин ще разяснява опасенията, че ръководещите гласят тази нова комисия като бухалка против политически съперници или бизнес съперници, т.е. че новото ръководство се пробва да работи като остарялото, Рашков съобщи: " Напълно съм уверен, че тези опасения не са основателни, изключително в случай че желанието за състава на комисията включва и моята персона. И дума не може да става за бухалка. " Опитите да се изкриви законът в услуга на нечии ползи би довело до това тази комисия да се самокомпрометира и обезсмисли, споделя Рашков.

Същевременно тъкмо той от персонален опит знае, че тази процедура на " самокомпрометиране " надалеч не е изолиран случай, в противен случай - преди три години ръководещите, прокуратурата и ДАНС проведоха координирана офанзива против него в качеството му на ръководител на Националното бюро за надзор върху СРС, и против зам. ръководителя Георги Гатев, с цел да блокират Бюрото, което беше почнало да действа като работеща институция. Рашков беше застрашен от Данаил Кирилов (ГЕРБ), тогава началник на парламентарната правна комисия, че няма да види втори мандат като ръководител, което се и случи.
Тръгва опит за стратиране на избор на нов ръководител на КПКОНПИ, Движение за права и свободи опита да саботира Рашков
Междувременно, във вторник отрасловата комисия в Народното събрание одобри правила за избор на нов ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ), иначе казано дава се старт на процедура по желание. Мястото беше овакантено след оставката на предходния ръководител Сотир Цацаров от 1 март, след което зам.-председателят Антон Славчев пое краткотрайно длъжността ръководител - за повторно, като първият беше след отстраняването на Пламен Георгиев.
Реклама
Заседанието на парламентарната антикорупционна комисия се организира при отсъствието на депутатите от ГЕРБ и " ИТН ", само че пък за сметка на това Движение за права и свободи направиха серия от оферти за промени в разпоредбите, измежду които - да има възрастов предел от 65 години за ръководител, изборът да се реализира с квалифицирано болшинство - т.е. 2/3 от гласовете или най-малко 160 депутати. Мнозинството отхвърли тези оферти, които бяха избрани като опит за бойкот на кандидатурата на Бойко Рашков. Предстои гласуването на разпоредбите в пленарната зала, а оттова стартират и да текат периодите за номинации.

Принципно ръководещите оповестиха, че няма да вършат кадрови промени в настоящата КПКОНПИ, до момента в който не бъде признат новият закон, тъй като структурните промени трябвало да са преди кадровите. Това обаче не е изключително печеливша тактика при актуалната конюнктура, тъй като незнайно е какъв брой време ще отнеме работата по новия закон, какъв брой време ще продължи работата на този парламент и това държавно управление, а през това време КПКОНПИ е оставена под управлението на човек, за който се твърди, че има солидни връзки с Движение за права и свободи. Освен това, през лятото на 2019 година Името на Антон Славчев също бе земесено в имотна драма от серията " Апартаментгейт ", когато се разбра, че със брачната половинка си и брат си имат жилища в кв. Хиподрума с обща тераса с рекорден размер от 243 кв.м, като съгласно нотариалния акт тримата са платили 39 486 лева

Всъщност, при опразване на поста на ръководител на орган като КПКОНПИ Народното събрание има освен право, само че и обвързване да попълни овакантеното място, което по никакъв метод не е обвързано с внасянето на плана за нов закон.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мирела Веселинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР