Лично като лекар смятам, че по-сериозни мерки трябва да бъдат

...
Лично като лекар смятам, че по-сериозни мерки трябва да бъдат
Коментари Харесай

Проф. Габровски: Въвеждането на по-строги мерки е абсолютно задължително

Лично като доктор считам, че по-сериозни ограничения би трябвало да бъдат въведени, само че повода за това е най-много, че актуалните не се съблюдават. От здравна позиция това е безусловно наложително, с цел да се управлява ходът на това заболяване ". Това съобщи в студиото на „ Здравей, България " зам.-директорът на УМБАЛСМ „ Н.И.Пирогов " и зам.-председател на БЛС проф. Николай Габровски. Той посочи, че страната ни е имала един релативно демократичен режим на рестрикциите свързани с преодоляването на пандемията. Като главен проблем в обществото професорът уточни, че липсва единно отношение към спазването на ограниченията.

Струва ми се, че всички изявления отсносно тежестта на ограниченията доведоха до това, че повече хора бяха недисциплинирани. Мерките са ефикасни единствено когато се съблюдават от цялото общество. Ако 10 от 100 не ги съблюдават, то застрашени са и останалите 90. Именно тъй като 10 души не желаят да носят маски, в този момент ще би трябвало да вървим със скафандри, сподели проф. Габровски. Той разяснява и високата смъртност в страната през последните дни.

Според мен въпросът за какво имаме толкоз огромна смъртност би трябвало да бъде заложен на хората, които твърдяха, че подобен вирус няма, които твърдяха, че маските са непотребни и към тези които палиха маски по площадите. Експертите твърдим през цялото време на този вирус, че той е доста сериозен и евентуално гибелен. Трябва и да се взимат едни не чак толкоз комплицирани правила, добави експертът.

Професорът добави, че в неговото лечебно заведение има болни медици. Те се откривали на ежедневна база. Специалистът изясни, че множеството от тях се заразяват отвън болничното заведение, където рискът е доста по-голям. Ако в болничното заведение ограниченията се спазвали, там рискът от болест бил релативно невисок.

В самото начало смятахме, че сме готови, до момента в който не влезе първият пациент. Мисля, че и сътрудниците общопрактикуващи лекари трябваше да създадат голяма промяна в работата си, само че това не може да стане внезапно. Не всичко е идеално, само че по тази причина би трябвало да бъдем солидарни, сподели проф. Габровски.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР