„Лично като лекар смятам, че по-сериозни мерки трябва да бъдат

...
„Лично като лекар смятам, че по-сериозни мерки трябва да бъдат
Коментари Харесай

Проф. Габровски: Тези, които палиха маски по площадите, да кажат защо сме първи по смъртност

„ Лично като доктор считам, че по-сериозни ограничения би трябвало да бъдат въведени, само че повода за това е най-много, че въведените в този момент не се съблюдават. От здравна позиция това е безусловно наложително, с цел да се вкара в надзор ходът на това заболяване “, изясни проф. Габровски. Това съобщи в студиото на „ Здравей, България “ зам.-директорът на УМБАЛСМ „ Н.И.Пирогов “ и зам.-председател на БЛС проф. Николай Габровски.

Проф. Габровски посочи, че страната ни е имала един релативно демократичен режим на рестрикциите свързани с преодоляването на пандемията. Като главен проблем в обществото професорът уточни, че липсва единно отношение към спазването на ограниченията.

„ Струва ми се, че всички изявления отсносно тежестта на ограниченията доведоха до това, че повече хора бяха недисциплинирани. Мерките са ефикасни единствено когато се съблюдават от цялото общество. Ако 10 от 100 не ги съблюдават, то застрашени са и останалите 90. Именно тъй като 10 души не желаят да носят маски, в този момент ще би трябвало да вървим със скафандри “, сподели той.

„ Според мен въпросът за какво имаме толкоз огромна смъртност би трябвало да бъде заложен на хората, които твърдяха, че подобен вирус няма, които твърдяха, че маските са непотребни и към тези които палиха маски по площадите. Експертите твърдим през цялото време на този вирус, че той е доста сериозен и евентуално гибелен. Трябва и да се взимат едни не чак толкоз комплицирани правила “, добави експертът.

Той добави, че в неговото лечебно заведение има болни медици. Те се откривали на ежедневна база. Специалистът изясни, че множеството от тях се заразяват отвън болничното заведение, където рискът е доста по-голям. Ако в болничното заведение ограниченията се спазвали, там рискът от болест бил релативно невисок.

„ Лично като доктор считам, че по-сериозни ограничения би трябвало да бъдат въведени, само че повода за това е най-много, че въведените в този момент не се съблюдават. От здравна позиция това е безусловно наложително, с цел да се вкара в надзор ходът на това заболяване “, изясни проф. Габровски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР