Лично аз смятам, че лятната ваканция през месеците юли и

...
Лично аз смятам, че лятната ваканция през месеците юли и
Коментари Харесай

Янка Такева: МОН много избърза! Не биваше да пипа лятната ваканция на учниците

Лично аз считам, че лятната почивка през месеците юли и август не би трябвало да се пипа. И учителите, и децата ни имат потребност да „ презаредят батериите “. Знаете какъв брой е с напрежение. Това сподели ръководителят на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ Янка Такева по отношение на концепцията за съкращаване на лятната почивка за учениците, написа Фокус. „ Смятам, че МОН доста избърза. Първо този въпрос трябваше да бъде прегледан на отраслов съвет. Второ трябваше доста добре да се сервира на педагогическата гилдия, доста добре да се стимулира. Говорих с министър Вълчев, зам.-министър Михайлова, с работодателските организации. Лично аз считам, че политика на МОН би трябвало да бъде лятната подготовка на децата от 1 до 7 клас. И то на деца, които имат просветителни дефицити “, разяснява Такева.

По думите й в този момент всяко учебно заведение прави такава лятна подготовка в границите на 10-15 дни след довеждане докрай на образователната година на 1-4 клас и 5-7 клас. „ Прави го по лично предпочитание, тъй като вижда, че децата имат потребност да доусвоят част от материала. Сега това би трябвало да стане политика на МОН, която да се финансира, тъй като без финансиране, това не може да се случи.

Първи гимназиален стадий (8-10 клас) не би трябвало да се пипа, тъй като считам, че това към този момент са огромни деца, които оказват помощ на родителите си в фамилния бизнес. Една огромна част от тях спортуват, други вървят на лагери, които са им по ползи. Развиват своите професионални пристрастености “, добави тя. Според нея би трябвало да се приготви образователният материал доста добре и изключително за деца от 8, 9 и 10 клас, които имат просветителни компликации, също след време да бъдат включени в тази лятна подготовка. „ Механичното преместване на ваканции не е добър механизъм и метод. МОН доста избърза преди да чуе учителите “, акцентира Такева.

Тя настоя в четвъртък да има отраслов съвет, с цел да може да се изчистят безусловно тези неща и сътрудниците й в образованието умерено да си приготвят идната образователна година. „ Знам, че всеки нов екип желае да прави революционни промени. Революционните промени са доста хубави, само че те се приготвят, те не стават от през днешния ден за на следващия ден. И революциите стават по този начин “, сподели още Янка Такева.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР