Личният лекар може да поставя мускулни и венозни инжекции на

...
Личният лекар може да поставя мускулни и венозни инжекции на
Коментари Харесай

Доц. Киров: Личният лекар може да поставя инжекции, но има редица изисквания

Личният доктор може да слага мускулни и венозни инжекции на пациентите, само че има редица условия. Това сподели пред „ Хоризонт “ доцент Любомир Киров, ръководител на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари, след сигнал на слушател на „ Хоризонт “.

Според доктор Киров е доста значимо какъв тип инжекция би трябвало да се сложи. Той изясни:

„ В пакета действия за първична извънболнична здравна помощ е написано, че могат да се вършат мускулни и венозни инжекции. Друг е въпросът обаче за каква инжекция става дума. Има болести, при които би трябвало да се поставят един път в месеца или един път на 6 месеца, те се вършат подкожно, само че са със специфични игли и е малко по-рисково. Добре е в такива случаи да ги вършат там, където са назначили лекарството “.

Д-р Киров акцентира, че персоналният доктор може да го направи, само че той „ не е здравна сестра, с цел да извършва назначенията на някой различен “:

„ Лекарят преценя дали може да го прави, би трябвало да го прави или не. Ако някой някъде реши, че пациентът би трябвало да се лекува по някакъв метод и този пациент не е пратен от персоналния доктор за тази консултация и всичко останало, то който е назначил лекуването, той би трябвало да си довърши нещата. Всяка една такава операция и приложение на медикамент носи след себе си съответните опасности, които поема този, който прави операцията “.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР