Личният живот на известните хора винаги е бил предмет на

...
Личният живот на известните хора винаги е бил предмет на
Коментари Харесай

Сензационна книга разкрива интимните тайни на Фердинанд I Български

Личният живот на известните хора постоянно е бил предмет на необикновен интерес от страна на историците. Като че ли точно в тази сфера на познанието историческите проучвания се доближават най-вече до усетите на необятната аудитория – поради пикантните детайлности, поради екстравагантността и безсрамието на тези, които в това време основават историята. Често историческата истина е толкоз любопитна, че наподобява на кино сериал, и фактът, че в действителност става дума за фактически случили се събития, е изключително вълнуващ. Защото в последна сметка филмовите сюжети прекомерно постоянно са заимствани от действителността.

Фердинанд І Български е една от най-противоречивите фигури в новата ни история. С неговото ръководство са свързвани някои от изключително сериозните ни достижения – като оповестяването на Независимостта на 22 септември 1908 година, само че също по този начин два от най-тежките моменти в историята ни – националните произшествия от 1913 и 1918 година Фердинанд цари на българския престол в продължение на повече от 31 години, с което се подрежда в челната десетка на най-дълго управлявалите български монарси. Той внася у нас духа на съвременна Европа, строи дворци, преобразява столицата София. Основава Природонаучния музей и Софийския зоопарк. Съдейства за българското икономическо знамение, за обновлението на армията и прави откровен опит да реши националния въпрос.

И все пак ликът му не участва на нито една банкнота или монета в обращение, никой град или улица не носи неговото име, даже гробът му не се намира на територията на страната. Случайна или тенденциозна е тази историческа давност? Фердинанд I е спорна фигура и в персоналния си живот. Още по време на царуването му се носят многочислени злословия за забавния му фамилен живот и несметните му любовни случки. До каква степен са обосновани разказваните пикантни истории за интимния му живот? Може ли да има еднопосочна оценка на личността и ръководството му? Премиерната книга „ Личният живот на Фердинанд I Български “ дава отговор на всички тези въпроси.

Томът е най-новото заглавие от сензационната поредност на издателство „ Милениум “ „ Личният живот на... “, в която към този момент излязоха впечатляващи портрети на Джеймс II, Луи XIV, Мария Терезия и Сюлейман Великолепни.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР