Личните лекари с обща позиция. Te настояват да имат право

...
Личните лекари с обща позиция. Te настояват да имат право
Коментари Харесай

Личните лекари настояват да могат да назначават PCR тестове

 Личните лекари с обща позиция. Te упорстват да имат право да изпращат пациенти за PCR проби. В момента могат единствено да насочат болните към експерт. Междувременно следващ ден пред лабораториите се вият опашки от чакащи за тест.

В момента персоналните лекари нямат право да насочат пациент за PCR тест. Освен това са изправени пред обстановка в случай че се наложи да го създадат, би трябвало да търсят експертите, които дават отговор за това. Личните лекари упорстват още да се отворят специфични пунктове в лабораториите, с цел да не се стига до разбъркване на потоците сред заболели и здрави.

За да лекува пълноценно пациентите си, доктор Гергана Николова е безапелационна – дневно би трябвало да изпраща най-малко по 4-ма за PCR тест. В момента не го прави, а вместо това, когато се наложи, иззема функционалностите на детектив, до момента в който успее да открие епидемиолозите. Те са тези, които имат пълномощия да насочат болен към безвъзмезден тест. " Искаме да се промени системата, да се редуцира пътя, по който един пациент със признаци доближава до направлението ", съобщи доктор Николова.

Безплатните проби пък са тематика табу, разяснява още персоналната лекарка. Към този миг, самата тя не ги е виждала. " Аз нямам пациент, който да си е направил тест по Здравна каса ", добави медикът.

След питане на " Нова ТВ " от Здравната каса обявиха, че дневно се заплащат по 2500 теста. А за интервала от края на април до края на май, по посоки издадени от лекари, чиновници на РЗИ са осъществени гратис 333 теста за доказване на COVID-19.

Личните лекари пък упорстват още за болните в поликлиниките би трябвало има обособени лаборатории, с цел да не се смесват потоците.

Междувременно пред лабораториите и през днешния ден е цялостно с хора, които са пристигнали да си създадат PCR проби. А по този начин нареченото разбъркване на потоците е реалност.

Разделение сред хората в някои лаборатории има, само че единствено на такива, които са за PCR и всички останали. Тези, които чакат рутинно, с цел да си получат документа, който ще им разреши да заминат за Гърция, се оказват в една опашка с тези, пристигнали със признаци на Ковид. Маски поставят единствено половината. " По принцип няма толкоз тежко заболели при нас, които да имат някакви признаци, да кашлят, да кихат, да се тресат на плаца. Просто те си се подреждат, изчакват си реда ", сподели доктор Росен Михайлов, доктор в лаборатория.

Въпреки напора на искащи за тест, от тази лаборатория са безапелационни – съумяват да обработят в точния момент всички резултати. Данните обаче демонстрират – 1 на 10 се оказва болен, защото от направените 500 теста за ден, 50 са позитивни.

Към момента клиничната пътека за ковид към момента е на остарялата си стойност, защото Анекса към рамковия контракт следва да се подпише.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР