Личните лекари получават трета поред отсрочка за придобиването на специалност

...
Личните лекари получават трета поред отсрочка за придобиването на специалност
Коментари Харесай

Още 4 години отсрочка за личните лекари без специалност

Личните лекари получават трета подред пролонгация за придобиването на компетентност " Обща медицина ". Новото отсрочване, този път с 4 години, се постанова, с цел да могат над 670 персонални лекари без компетентност да продължат да работят и практиките им да не бъдат закрити след 3 юни тази година.

Според признатите през днешния ден от Народното събрание по едно и също време на първо и второ четене промени, отсрочката за лекарите, които към този момент са почнали специализация, е 4 години. Тези, които не са почнали образование до 3 юни, могат да продължат да практикуват за период от четири години, при изискване, че запишат специализация до една година от влизането на закона в действие. След приключване на едногодишния период, регистрацията на тези, които още не са почнали образование, ще бъде заличена. Изискването за придобиване на компетентност по " Обща медицина " не се отнася за лекари, които имат приета компетентност по вътрешни заболявания, детски заболявания или по незабавна медицина.

Предложението беше признато на първо четене без диспути, без " срещу " и " въздържали се ". Така мина и гласуването на второ четене.

След 19 години отсрочвания

През 2000 година за лекарите, които тогава избират да работят като общопрактикуващи, беше избран период от 10 години, с цел да преминат специализация по " Обща медицина " и да защитят посредством полагане на държавен изпит признание на специалността. Този период обаче се оказа непълен и двукратно бе удължаван с по 5 години от 2009 до 2014 година и от 2014 до 2019 година, защото огромен брой лекари не извършват условието.

Вчера пред парламентарната здравна комисия зам.-здравният министър Бойко Пенков изрази вяра това отсрочване в този момент да е последното. В претекстовете към плана се споделя, че сега общо 673 лекари са без компетентност " Обща медицина ", от които 568 са с самостоятелни практики, а 105 работят в групови практики. Общо в страната практикуват към 4500 персонални лекари. Според вносителите на следващата законова пролонгация от ГЕРБ казусът е най-сериозен за джипитата в отдалечени и труднодостъпни региони.

Част от общопрактикуващите лекари изпитват компликации да вземат компетентност в период, тъй като се постанова да отсъстват от работата си за образованието, а в това време не могат да намерят заместител. Заради това през вчерашния ден ръководителят на здравната комисия Даниела Дариткова разяснява, че казусът ще остане, в случай че не се откри нов метод за специализация, да вземем за пример по-сериозно нахлуване на отдалеченото образование.

Сдружението на персоналните лекари с терзания

Вчера от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари припомниха, че при последното удължение на периода за специализация, са се съгласили това да бъде последната опция, защото 19 години не са дребен период. От съсловната организация споделиха, че поддържат удължаването на периода за сътрудниците им, които към този момент са зачислени и специализират, само че по справедливи аргументи не могат да приключат в период. За останалите лекари, които не са почнали към момента специализация, макар дадените голям брой отсрочвания, те насочиха съществени въпроси.

" Относно общопрактикуващите лекари с към този момент разкрити практики, които за период от 19 години не са се зачислили да специализират се въздържаме от коментар, защото нямаме моралното право да вземем решение след поетия при последното удължение на периода ангажимент, и оставяме решението на институциите ", пишат от организацията.

Оттам слагат въпроса какъв брой от посочените 673 персонални лекари са в развой на специализация, какъв брой са били зачислени, само че са с прекратена специализация и какъв брой изобщо не са се зачислили да специализират.

" В момента съществуват към 60 упълномощени обучителни практики за специализация по " Обща медицина ", които евентуално имат потенциал да поемат не повече от 150 специализанта. Дори да пренебрегнем обстоятелството, че и сега техният потенциал евентуално е затрупан най-малко на 50%, това значи, че няма по какъв начин в границите на една година да поемат повече от 70-80 индивида. През идната година, ще се освободят толкоз места, колкото са завършилите специализацията- 50-80, само че надали са повече и на тяхно място, само че една година по-късно ще се включат идващите 50-80 ", показват от организацията.

" От казаното излиза наяве, че е на практика невероятно, в сегашните условия, в границите на посочената една година да стартират специализация 673 индивида, а даже и 100-150. Следователно няма по какъв начин да бъде изпълнен и общо 4-годишния период за привършване специализацията на в този момент незачислените, който стартира да тече от влизането на закона в действие ", означиха от сдружението.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР