Личните лекари получават трета поред отсрочка за придобиването на специалност

...
Личните лекари получават трета поред отсрочка за придобиването на специалност
Коментари Харесай

Поредна отсрочка за джипитата без специалност

Личните лекари получават трета подред пролонгация за придобиването на компетентност “Обща медицина “. Отсрочката се прокарва с корекция в Закона за лечебните заведения, която в четвъртък беше гласувана на първо четене от парламентарната здравна комисия. Поредното отсрочване се постанова, с цел да могат над 600 персонални лекари без компетентност да продължат да работят и практиките им да не бъдат закрити след 3 юни тази година.

Отсрочката за лекарите, които към този момент са почнали образование, е 4 години. Тези, които не са почнали образование до 3 юни, могат да продължат да практикуват за период от четири години, при изискване, че стартират образование до 1 година от влизането на закона в действие. След приключване на едногодишния период, регистрацията на тези, които още не са почнали образование, ще бъде заличена.

Изискването за придобиване на компетентност по " Обща медицина " не се отнася за джипитата, които имат приета компетентност по вътрешни заболявания, детски заболявания или по незабавна медицина.

19 години не стигат

През 2000 година на лекарите, които тогава избират да практикуват като джипита, беше избран период от 10 години, с цел да преминат специализация по " Обща медицина " и да защитят посредством полагане на държавен изпит признание на специалността. Този период обаче се оказа непълен и двукратно бе удължаван с по 5 години от 2009 до 2014 година и от 2014 до 2019 година, защото огромен брой лекари не извършват условието.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР