Личните лекари нормално поставят по 1,2 млн. ваксини преди да

...
Личните лекари нормално поставят по 1,2 млн. ваксини преди да
Коментари Харесай

Брънзалов: Двудозовата ваксина за деца пречи да се поставя от личните лекари

" Личните лекари обикновено слагат по 1,2 млн. ваксини преди да има Ковид-19. Те познават тези деца от самото им раждане и би било редно те да ги слагат. Обаче тук има едно огромно стеснение - че имунизацията не е еднодозова. В едно флаконче има 10. Не може персоналният доктор да отвори един флакон и да изхвърли дози. Детските ваксини ще бъдат сложени, където ще има екип и вероятността да се съберат 10 деца и да им бъдат сложени препаратите, е огромна ", посочи медикът.

Това съобщи заместник-председателят на БЛС доктор Николай Брънзалов в студиото на " Денят ON AIR " на Bulgaria ON AIR.

Според него обстановката би била напълно друга, в случай че сме разполагали с еднодозови ваксини.

За страничните реакции след имунизацията при децата той сподели, че не се разграничават от тези при възрастните.

Припомняме, че първите дози ваксини за деца под 11 години дойдоха през днешния ден у нас, в три пункта в София, Пловдив и Велико Търново, а по-късно ще бъдат разпределени към цялата страна. Очаква се напътствията за метода, по който ще се ползват, да бъдат оповестени през днешния ден от здравното министерство. Децата ще се имунизират в наличието на педиатър и това ще става на няколко места в страната, т.е. няма да се случва във всеки пункт, както за възрастните. От Столичната болница " Света Анна " към този момент оповестиха, че записването за слагане на ваксини е почнало като първата допустима дата е 30 декември.

Д-р Брънзалов разяснява цялостната имунизация против ковид, като означи, че сме на последно място в Европа по имунизация, както и че проблемите ни с имунизацията са големи.

" В момента има главно. Тези, които си сложиха имунизациите, интензивно ни търсят. Не знам дали неимунизираните ще одобряват обстоятелството, че по този начин или другояче в този момент това е единственото оръжие за битка с пандемията в целия свят ", посочи събеседникът.
 Първите ваксини за деца идват през днешния ден в България
Първите ваксини за деца идват през днешния ден в България

Те ще дойдат в три пункта в София, Пловдив и Велико Търново

Заместник-председателят на БЛС разяснява и дали би трябвало да изчакаме с имунизацията, в случай че титърът на антителата ни е висок.

" Титърът на антителата няма изключително значение, в случай че не е доста висок. Няма да се получи никаква бурна реакция след слагането на имунизацията, просто тя ще бъде безполезна. Титърът на антителата не е на 100% индикативен дали пациентът е с деен имунитет по отношение на болестта ", изясни той.
 Пускат уверение за съществуване на антитела
Пускат уверение за съществуване на антитела

До 2.4 млн. зелени документа са изтеглени

Специалистът посъветва всички, които имат доста висок титър, да изчакат малко и да се срещнат с доктор, с цел да обсъдят обстановката.

По думите му, в България сега липсват ограничения против Ковид-19.

" В България съвсем никакви ограничения няма. Тези, които се вземаха като ограничения на политическо равнище, не бяха спазвани. Категорично съм срещу Отбелязваме спад в заболеваемостта, само че високата смъртност у нас е голям проблем ", приключи медикът.
 И деца над 5 година към този момент могат да се имунизират против COVID-19 у нас
И деца над 5 година към този момент могат да се имунизират против COVID-19 у нас

УМБАЛ " Света Анна " разкрива профилиран кабинет, работещ всеки петък
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР