Личните лекари без специалност по обща медицина ще имат 4

Личните лекари без специалност по обща медицина ще имат 4 ...

Удължават срока за специализация на личните лекари без специалност.


Личните лекари без специалност по обща медицина ще имат 4 години да я придобият. Това решиха депутатите от Здравната комисия на първо четене. Поредното удължаване на срока се налага, заради опасността хиляди българи да останат без семейни лекари след 3 юни.

Стоян Костов е семеен лекар в Кресна. Има над 1000 пациенти. От три години се опитва да придобие специалност обща медицина. Това е условието да запази практиката си след 3 юни. Тогава изтича гратисният период, даден от държавата преди 5 години.
доктор Стоян Костов - общопрактикуващ лекар:Това е една такава несправедлива дискриминация към нас. Изисква много време и разходи. Ние нямаме тази възможност да го направим, да се отделим от пациентите си.
Без специалност са над 670 семейни лекари в страната. Заради опасността да спрат работа след 3 юни, депутатите от здравната комисия решиха да им дадат още 4 години за обучение.
доктор Даниела Дариткова - председател на Комисията по здравеопазване в НС: В последните години имаме огромен дефицит на общопраиткиуващи лекари. Тази специалност по някаква приочина не е привлекателна за завършващите лекари. И това е огромен проблем на здравната ни система. "
Даниела Дариткова има възражения и към правилата за специализация на семейните лекари.
доктор Даниела Дариткова - председател на Комисията по здравеопазване в НС: Ако не се усъвършенства и не се посегне наистина към дистанционно обучение ние отново ще има ме затруднения.
От здравното министерство предлагат промени в наредбата за специализации.

доктор Бойко Пенков - зам.-министър на здравеопазването: Ние поемаме финансирането на колегите, които специализират. Специално в рамките на 2 минимални работни заплати.
От лекарския съюз се надяват, че след удължаването на срока, всички семейни лекари ще успеят да вземат специалност.

доктор Никилай Брънзалов - зам.-председател на Българския лекарски съюз: Тези безконечни удължавания само защото няма лични лекари не ги подкрепяме определено.
Утре промените влизат за обсъждане в пленарната зала.

Източник: bnt.bg