Личните лекари без специалност по обща медицина ще имат 4

...
Личните лекари без специалност по обща медицина ще имат 4
Коментари Харесай

Удължават срока за специализация на личните лекари без специалност

Личните лекари без компетентност по обща медицина ще имат 4 години да я придобият. Това взеха решение депутатите от Здравната комисия на първо четене. Поредното удължение на периода се постанова, поради заплахата хиляди българи да останат без фамилни лекари след 3 юни.

Стоян Костов е фамилен доктор в Кресна. Има над 1000 пациенти. От три години се пробва да придобие компетентност обща медицина. Това е изискването да резервира практиката си след 3 юни. Тогава изтича гратисният интервал, даден от страната преди 5 години.
лекар Стоян Костов - общопрактикуващ доктор:Това е една такава несправедлива дискриминация към нас. Изисква доста време и разноски. Ние нямаме тази опция да го създадем, да се отделим от пациентите си.
Без компетентност са над 670 фамилни лекари в страната. Заради заплахата да спрат работа след 3 юни, депутатите от здравната комисия взеха решение да им дадат още 4 години за образование.
лекар Даниела Дариткова - ръководител на Комисията по опазване на здравето в Народно събрание: В последните години имаме голям недостиг на общопраиткиуващи лекари. Тази компетентност по някаква приочина не е привлекателна за завършващите лекари. И това е голям проблем на здравната ни система. "
Даниела Дариткова има възражения и към разпоредбите за специализация на фамилните лекари.
лекар Даниела Дариткова - ръководител на Комисията по опазване на здравето в Народно събрание: Ако не се усъвършенства и не се посегне в действителност към отдалечено образование ние още веднъж ще има ме усложнения.
От здравното министерство оферират промени в наредбата за специализации.

лекар Бойко Пенков - зам.-министър на опазването на здравето: Ние поемаме финансирането на сътрудниците, които специализират. Специално в границите на 2 минимални работни заплати.
От лекарския съюз се надяват, че след удължаването на периода, всички фамилни лекари ще съумеят да вземат компетентност.

лекар Никилай Брънзалов - зам.-председател на Българския лекарски съюз: Тези безконечни удължавания единствено тъй като няма персонални лекари не ги поддържаме несъмнено.
Утре измененията влизат за разискване в пленарната зала.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР