Личните финанси са изключително важни, тъй като парите или тяхната

...
Личните финанси са изключително важни, тъй като парите или тяхната
Коментари Харесай

Как най-добре да управляваме личните ни финанси?

Личните финанси са извънредно значими, защото парите или тяхната липса значително дефинират качеството на живота ни.
Обикновено персоналните ни финанси са лимитирани, тъй че е наложително да ги използваме допустимо най-разумно. Трябва да разсъждаваме трезво и да знаем какво можем да си позволим на база на моментните ни благоприятни условия и какъв брой е целесъобразно да платим за едно или друго нещо.
Харесали сте си маркова дреха, обувки, безценен парфюм или техника? Проверете дали не се оферират в онлайн магазин, вместо да ги купите от комерсиалния център, където са доста по-скъпи. Имате потребност от избрана храна или артикул за бита? Проверете дали се продава в някоя комерсиална верига на промоционална цена.
Купете си повече бройки от обичания ви сапун или различен козметичен артикул, когато е на промоция. Така хем ще имате за по-дълго време, хем ще платите по-малко. Същото важи и за битовата химия.
Не е нужно да бъдете стиснати, нито да се лишавате от неща, които са ви нужни. По-скоро се старайте да получите най-хубавата стойност за вашите пари.
Защо ни е необходим персонален бюджет и по какъв начин да го съставим?
Едно от най-важните неща е да имаме надзор над личните ни финанси. Най-добрият метод за това е да си съставим персонален бюджет , с който да следим и планираме разноските ни.
Започнете да си записвате всеки разход . Дали в тефтер/тетрадка, или на компютъра/телефона няма изключително значение. Можете да разделите разноските по категории: за семейството, за наем, храна, превоз, заеми, развлечение и така нататък Добавете към месечните и годишните разноски – за колата, дарове за персонални празници, за отмора и други
Разделете разноските в 3 групи. Първо би трябвало да изберем базовите разноски, без които не можем – тези за жилището, за храна и артикули и услуги от първа нужда. Второ би трябвало да решим кои разноски е нужно да прибавим към базовите, с цел да живеем удобно. Всичко останало, за което харчим по избор, и което действително не ни е належащо, ще сложим в третата група.
Освен разноските е значимо да опишем и приходите. Съставяме лист с всички типове приход , който получаваме и размера му. Трябва да вземем поради освен заплатата, само че и наеми, ренти, възнаграждения, комисионни и финансова помощ от околните или страната, които получаваме.
Прегледайте написаното и ще си дадете сметка защо харчите парите си. Помислете дали разполагате с нужните средства за в действителност значимите за вас неща. Ако сте натрупали съществени отговорности, персоналният бюджет може да ви помогне да подобрите финансовото ви състояние.
Ограничете неразумните или ненужни разноски . Когато решите да купите нещо по-скъпо, си задайте въпроса дали действително имате потребност от него сега? Дали изхарченото за него няма да ви лиши от нещо в действителност належащо?
Преценете кои разноски са най-приоритетни и отделяйте най-голяма част от прихода си за тях. Намалете харчовете, които вършиме за лично предпочитание или наслаждение, изключително в случай че нямате спестявания или би трябвало да плащате месечни отговорности.
Поставете си финансови цели – изначало дребни и постижими, като последователно ги увеличавате с времето. Запишете ги някъде и си ги припомняйте понякога. Отбелязвайте всяко достижение – по този начин ще следите напредъка си и ще виждате резултатите от положените старания, което ще ви стимулира в допълнение.
Дори да се отклоните от планувания бюджет и да извършите неблагоразумен разход, не бъдете прекомерно строги към себе си. Всички сме хора и от време на време бъркаме. Важното е да сме сигурни, че вършим всичко това за самите нас и да продължим да опитваме.
Защо и по какъв начин да спестяваме?
Друг значим фактор за финансовото ви успокоение и благополучие е спестяването . Ако към момента нямате спестявания, започнете да отделяте някаква сума от прихода си и създайте спешен фонд за непредвидени разноски.
" Фондът " може да е най-обикновен буркан или касичка, само че той ще е вашето избавление в сложни моменти и при непредвидени разноски. Събраното може да ви помогне за осъществяването на бъдещи цели.
Имах другар, който всяка вечер отделяше останалите у него монети в едно пластмасово шише. За няколко месеца в шишето се събраха няколкостотин лв., с които заплати лятната си отмора.
Не ставайте плебеи на парите и не им позволявайте да нарушат спокойствието и съня ви, по-скоро ги разглеждайте като ваш асистент и сътрудник , с който би трябвало да бъдете точни и виновни, а той ще ви отвърне със същото.
И помнете остарялата индийска мъдрост: " Умният човек не има вяра на всичко, което чуе, не споделя всичко, което знае, и не харчи всичко, което има . "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР