Личните данни на над пет милиона българи бяха откраднати от

...
Личните данни на над пет милиона българи бяха откраднати от
Коментари Харесай

CNN: Цялата българска нация беше хакната

Личните данни на над пет милиона българи бяха откраднати от хакери от приходната организация в страната, написа CNN в материал за хакерската офанзива против Национална агенция за приходите, озаглавен „ Цяла нация преди малко беше хакната “ и представен от Faktor.bg.

За страна с едвам седем милиона души население мащабът на хакерската офанзива значи, че съвсем всички работещи пълнолетни жители са били наранени, отбелязва медията и добавя, че офанзивата е необикновена, само че не е единствен случай, цитира investor.bg.

Държавните бази данни са като гърнета с мед за хакерите. Те съдържат голямо количество информация, която може да бъде „ потребна “ години наред, разясняват специалисти.

„ Можете да извършите (паролата си) по-дълга и по-сложна, само че информацията, която има страната, няма да се промени “, споделя Гай Бънкър, специалист по осведомителна сигурност и основен софтуерен шеф в компанията за киберсигурност Clearswift.

„ Рождената ви дата няма да се промени, няма да напуснете дома си на следващия ден. Голяма част от откраднатата информация е била годна през вчерашния ден, годна е през днешния ден и евентуално ще бъде годна за огромен брой хора през идващите 5,10,20 години “, добавя Бънкър.

Хакерски парадайс

Пробивите в бази данни бяха непокътнати единствено за най-умелите хакери. Но в днешно време все по-често не е нужна комплицирана и деликатно планувана интервенция, с цел да се извърши пробив в IT системи. Инструментите за хакване и зловредният програмен продукт, които са налични в „ тъмната мрежа “ (dark web) разрешават на хакери-аматьори да причинят големи вреди.

Строга инструкция за отбрана на персоналните данни, която влезе в действие предходната година в Европейския съюз, слага ново задължение върху всеки, който събира и съхранява персонални данни. Тя също по този начин вкара солени санкции за неприятно ръководство на данните, като евентуално отваря вратата за българското държавно управление да си самоналожи санкция поради пробива, отбелязва CNN.

Все отново офанзивите против държавни системи нарастват, споделя Адам Левин, създател на компанията за киберсигурност CyberScout. „ В момента се води война – можем да я спечелим, в случай че създадем киберсигурността предпочитан въпрос “, добавя той.

Търдението, че държавните управления би трябвало незабавно да затегнат киберсигурността не е ново. Експерти предизвестяват за това от години.

"Много смущаващо за държавното управление "

20-годишен чиновник в региона на киберсигурността беше задържан от българската полиция по отношение на хакерската офанзива. Компютърът и софтуерът, употребявани при офанзивата, довели полицията до обвинения, заяви прокуратурата в София.

Мъжът беше арестуван и полицията иззе оборудването му, в това число мобилни телефони, компютри и драйвъри, заяви прокуратурата. Ако бъде приет за отговорен, той може да прекара осем години в пандиза.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР