Лични карти и паспорти, които вече веднъж са обявени за

...
Лични карти и паспорти, които вече веднъж са обявени за
Коментари Харесай

Потърпевши ще обявяват пред МВР "откраднатата" си самоличност

Лични карти и паспорти, които към този момент един път са оповестени за невалидни, да не могат да се възобновяват. Това плануват промени в Закона за българските персонални документи (ЗБЛД), препоръчани от Министерство на вътрешните работи и които са оповестени за публично разискване до 13 юни. Целта на следващите ремонти е да бъде прекратена практиката " по ревалидиране на оповестени за невалидни български персонални документи, които преди този момент са били декларирани като изгубени или откраднати ", е записано в претекстовете на вътрешното министерство. Според в този момент настоящите правила има опция, в случай че се открие персонален документ, то да бъде " възобновен ". 

Една от задачите е да се реализира и сходство на информацията за персоналните карти и паспортите, която е налична в осведомителната система на Министерство на вътрешните работи, на Интерпол и на Шенгенската инфо система, е записано още в претекстовете на вносителите.  Цели се още да бъде планувана опция за оповестяване за невалидни на документи за идентичност - персонална карта, паспорт и заместващ го документ когато предходния документ от същия тип не е върнат от българския жител, а новият документ за идентичност се получава посредством упълномощено лице (при подаване на заявление за издаване на български персонален документ в дипломатическите или консулските служби отвън страната), както и по длъжностен път е получена информация за употребявани подправени персонални документи (фалшива самоличност).

За невалидни ще се афишират и документи, когато по категорично искане на лицето, то е заявило, че се съмнява, че с данните, съдържащи се в съответния документ, е злоупотребено (чужда самоличност).

Предложенията за законодателни промени идват на фона на огромната акция през актуалната и идната година, когато предстои да бъдат преиздадени над 3.5 млн. лични документи.

И макар че поради епидемията от ковид Министерство на вътрешните работи удължи с 6 месеца валидността на персоналните карти, паспортите и шофьорските книжки, сега тече стремително издаване на нови документи, с цел да се избегне напрежението и скупчването на доста хора в полицейските ръководства, което се чака да се ускори през есента и в края на годината.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР