Лични и финансови данни на милиони българи изтекоха в интернет

Лични и финансови данни на милиони българи изтекоха в интернет ...

Властите засега знаят само, че НАП е хакната от чужбина без да разбере.


Лични и финансови данни на милиони българи изтекоха в интернет вследствие на хакерска атака срещу базата данни на Националната агенция за приходите (НАП), извършена без никой да разбере. Ден след като данните бяха пуснати към медиите от базиран в Русия имейл, българските власти признаха за кражбата и обявиха, че е източена около 3% от информацията на данъчните. Хакерите твърдят, че става дума за личните и финансови данни на 5-6 милиона души.

"Правителството ви е бавноразвиващо се. Киберсигурността ви е пародийна", написаха похитителите.

Правителството направи връзка между изтичането на данните и утвърждаването на сделката за американските изтребители F-16, но призна, че няма представа кой стои зад атаката.

В същото време човек, представящ се за "руски гражданин", писа да Нова тв, че именно той е хакерът и отправи следното послание: "Изтичането на данни се случва от 11 години насам. Ако корумпираното ви правителство разкрие уязвимата система, ще можете да видите тази информация в Web Archive (Internet Wayback Machine). Данните са хаквани и през 2012 г. Тогава никой не разбра, че сме успели да инфилтрираме 30 GB информация".

"Ако те не разкрият истината, аз лично ще кача 21GB данни в руски и български торент тракери, така че всеки да може да сваля информацията свободно", заплаши предполагаемият извършител.

Източник: mediapool.bg