Лична драма бележи живота на проф. Анастас Герджиков. Ректорът на

...
Лична драма бележи живота на проф. Анастас Герджиков. Ректорът на
Коментари Харесай

САМО В ПИК И РЕТРО: Проф. Анастас Герджиков губи баща си внезапно 

Лична драма бележи живота на проф. Анастас Герджиков. Ректорът на Софийския университет, който се включи в конкуренцията за президентския пост, изгубил татко си ненадейно.

Татко му Георги Герджиков също е известно име в университетските среди. Той е измежду най-уважаваните преподаватели в СУ, само че напуща този свят без време, единствено на 61 години. Герджиков-старши издъхва на 1 август 2002 година, а гибелта му хвърля в ступор всички негови студенти, другари и познати. Той е заровен в Централните софийски гробища, а безконечният му дом се намира до тези на огромния стихотворец Христо Фотев и непрежалимата певица Мария Нейкова.

И до ден сегашен фамилията му се събира за панихиди на годишнините от кончината му в столичната църка „ Св. София “, на които постоянно участват и неговите вечно признателни възпитаници.
свързани новини91638преди 14 часа81199преди 20 часа
Бащата на проф. Анастас Герджиков остава в историята като един от най-даровитите и истински откриватели на българския език, основател на ново направление в езикознанието. Роден е на 20 ноември 1940 година През 1965 година приключва българска лингвистика в Софийския университет. Работи като преподавател в Кърджали, а по-късно – като учител по български език в Института за задгранични студенти. През 1974 година след сполучливо изискан конкурс е определен за помощник в Катедрата по български език при Факултета по славянски филологии на СУ и води семинарни занятия по старобългарски език и по историческа граматика. От октомври 1985 година е доцент по актуален български език в Катедрата по български език. Не доживява да вземе професорско звание, само че пък синът му прави забележителна научна кариера. Сега по неговите стъпки върви и внукът му Георги, който е кръстен на него.
свързани новини39841преди 15 часа
Майката на проф. Анастас Герджиков, която е вдовица от към този момент 19 години, също е почитан учител в Алма матер. Проф. Мария Герджикова е дълготраен началник на катедра „ Методика “ във Факултета по славянски филологии, професор и лекар по методика на образованието, лекар на педагогическите науки, доайен на методиката на образованието по български език и литература. Има 15 години опит като преподавател и 35 години като учител в Софийския университет. Преподавала е и в българско учебно заведение в чужбина. Любопитна детайлност е, че е създател на десетки учебници, в това число и на буквара за 1-ви клас.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР