Либрето: Феличе Романи, по трагедията на Чарлз Матюрен БертрамПремиера: 27

...
Либрето: Феличе Романи, по трагедията на Чарлз Матюрен БертрамПремиера: 27
Коментари Харесай

Пиратът – опера в две действия от Винченцо Белини

Либрето: Феличе Романи, по нещастието на Чарлз Матюрен „ Бертрам ”
Премиера: 27 октомври 1827 година в Миланската канара

Действието се развива на остров Сицилия през ХІІІ век

Действащи лица:
Ернесто – херцог на Калдора
Имоджене – негова жена
Гуартиеро – граф в заточение и лидер на пиратите
Итулбо – другар на Гуалтиеро
Гофредо – аскет
Аделе – придворна дама в замъка Калдора

Първо деяние
Буря край крайбрежията на Сицилия. Сред оживелите на разрушилия се транспортен съд е Гуалтиеро. Станал е корсар, откакто го изгонили от Сицилия като зложелател на Анжуйската династия. На брега го разпознава Гофредо с прякор „ самотникът ”.
На него Гуалтиеро признава, че към момента обича Имоджене. Не подозира, че тя към този момент е жена на Ернесто ди Калдора. На брега се появява Имоджене и кани моряците да се настанят в замъка. Докато спят тя разпознава Гуалтиеро и му споделя по какъв начин са я омъжили срещу волята й. Зад вратата наднича нейното дете и това прави срещата с Гуалтиеро още по-мъчителна. Върнал се е Ернесто и неговите воини от борба с пиратите.
Херцог ди Калдора е ядосан, защото противникът му в любовта се е измъкнал незасегнат. Ернесто разпитва оживелите моряци и с цел да не се издаде Гуалтиеро, приятелят му Итулбо дава отговор на въпросите. Имоджене съумява да склони брачна половинка си да освободи пленниците, а Гуалтиеро скрито упорства за среща с нея. Младата жена губи съзнание…

Второто деяние
Аделе е съумяла да убеди господарката си Имоджене да се срещне с Гуалтиеро и да изяснят връзките си. Появява се Ернесто. Разгневеният брачен партньор упреква Имоджене, че се държи извънредно хладно с него. А това значи, че още не е не запомнила предходния си обичан.
Със свито сърце младата жена потегля на срещата. Умолява Гуалтиеро да я не помни и да се избавя. Твърде късно е. Ернесто е научил за срещата и провокира Гуалтиеро. В последвалия дуел Ернесто е погубен, а доближените му се заклеват да отмъстят. Успял да избяга, Гуалтиеро не намира покой и взема решение да се съобщи. Моли Аделе да каже на господарката си, че постоянно ще я обича и желае амнистия за стореното.
Обесват Гуалтиеро близо до замъка Калдора. Имоджене, която е станала очевидец на гибелта на брачна половинка си и на своя обичан, полудява…
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР