Либрето: Феличе Романи, по едноименната пиеса на Виктор Юго Премиера:

...
Либрето: Феличе Романи, по едноименната пиеса на Виктор Юго Премиера:
Коментари Харесай

Лукреция Борджия, опера в пролог и две действия от Гаетано Доницети

Либрето: Феличе Романи, по едноименната пиеса на Виктор Юго
Премиера: 26 декември 1833 година в Миланската канара

Действащи лица:
Алфонсо д`Есте – херцог на Ферара
Лукреция Борджия – негова брачна половинка
Дженаро – млад аристократ с незнаен генезис
Мафио Орсини – другар на Дженаро
Рустигело – скришен сътрудник на херцога
Астолфо – скришен сътрудник на Лукреция
Джепо, Апостоло, Асканио, Олоферно – другари на Дженаро

Действието се развива във Венеция и Ферара при започване на ХVІ век

Пролог
В двореца Гримани на канала Джудека във Венеция балът с маски е в разгара си.
До брега се приближава гондола и от нея излиза луксозно облечена дама с маска. Тя отива към млад аристократ, потопен в сън. Алфорсо – херцог на Ферара и неговият скришен сътрудник Рустигело не я изпускат от взор. Щом дамата смъква маската, те разпознават Лукреция Борджия.
Събудилият се Дженаро е очарован от хубостта на непознатата и й доверява своята загадка. Иска да открие майка си, от която е получил писмо.
Виждайки приближаващите се другари на Дженаро, Лукреция бързо поставя маската. Но, уви – те я разпознават. Обвиняват я в закононарушения и разкриват името й пред смаяния Дженаро.

Първо деяние
Площад пред двореца на херцога на Ферара. Алфонсо и Рустигело следят деликатно прилежащата къща, където Дженаро и приятелите му се веселят. Убеден в изневярата на брачната половинка си Лукреция, херцогът се заклева да измие позора с кръвта на Дженаро, който от своя страна ненавижда дамата, очаровала го в първия момент, поради закононарушенията, в които я упрекват.
Тронна зала в двореца на херцога на Ферара. Появява се Лукреция, вбесена от тези, които са поругали името й. Херцогът дава обещание да ги накаже. Водят Дженаро. С смут Лукреция моли мъжа си да го пощади. Алфонсо отхвърля, уверен че това е любовникът на Лукреция.
По заповед тя сипва на младия мъж от тайнствената напитка и скрито му дава противоотрова.

Второ деяние
Тъмни облаци надвисват над главата на Дженаро. Дебнат го наемниците на херцога и тайният сътрудник Рустигело. Орсини схваща, че приятелят му скоро ще напусне Ферара, и го кани на бал у херцогиня Негрони. Ослепително блестящо е пиршеството в двореца на Негрони. Мафио Орсини подхваща радостна ария и подвига наздравица. В същия момент мръква. Появява се Лукреция и се заканва на венецианците за нанесената й засегнатост – във виното има отрова.
Лукреция заповядва на стражата да води приятелите на сина си и моли Дженаро да вземе остатъка от противоотровата. Той отхвърля и заплашва със гибел Лукреция. Наследницата на Борджиите разкрива тайната на своя наследник, а Дженаро умира в ръцете й. Влиза херцогът и схваща, че е умъртвил не своя противник, а сина на брачната половинка си. Лукреция пада безчувствена пред смаяния взор на Алфонсо.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР