Либийският военен лидер Халифа Хафтар призова в петък за създаване

...
Либийският военен лидер Халифа Хафтар призова в петък за създаване
Коментари Харесай

Генерал Хафтар предложи план за постигане на мир в Либия

Либийският боен водач Халифа Хафтар прикани в петък за основаване на единно държавно управление от технократи, което да провежда дълго отлаганите избори вместо съперничещите си администрации, които сега се борят за надзор. Това заяви Агенция Франс Прес.

Либия е разкъсвана от повече от десетилетие на непрекъснати спорове, откогато подкрепеният от НАТО протест смъкна от власт висшия водач Муамар Кадафи през 2011 година, а безчет милиции сътвориха противоположни съюзи, подкрепяни от непознати сили. Страната остава разграничена сред краткотрайно държавно управление в Триполи на запад и друго на изток, подкрепяно от Халифа Хафтар.

Президентските и парламентарните избори трябваше да се проведат през декември 2021 година, само че по този начин и не бяха проведени, защото продължиха да съществуват разлики по основни въпроси, в това число кой да бъде позволен до изборите.

Миналата седмица двете страни се споразумяха за правните стъпки за осъществяване на изборите след диалози в Мароко, само че не подписаха съглашение, което подсказва, че някои разлики остават.

Сред противоречивите моменти са кандидатурите на лица с двойно поданство и на бойци.

Халифа Хафтар има и американско поданство, а съперниците му го упрекват, че се стреми да възвърне военната тирания в Либия.

Организацията на обединените народи, която се надява изборите да се проведат преди края на годината, съобщи, че ще работи за подкрепяне на изглаждането на разликите сред съперничещите си страни.

В петък в изказване на самопровъзгласилата се Либийска национална войска на Хафтар съперничещите си администрации бяха призовани „ да сложат завършек на политическите различия и да образуват ново обединено държавно управление, включващо технократи, натоварени с организирането на избори “.

Междувременно Мисията на Организация на обединените нации за поддръжка в Либия (UNSMIL) заяви, че пратеникът на Организация на обединените нации Абдулай Батили е „ почнал поредност от срещи с политическите водачи в Либия, районните и интернационалните сътрудници и други заинтригувани страни, с цел да чуе техния разбор и да разиска евентуалните пътища за развиване “.

Според изказването някои от събеседниците на Батили са изразили угриженост във връзка със съглашението, подписано предходната седмица в Мароко, което съгласно тях „ може да попречва изборите от практическа и политическа позиция “.

В изказването не се показват спомагателни детайлности.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР