Либийският танкер Бадр, който беше преименуван на Бдин, не стигна

...
Либийският танкер Бадр, който беше преименуван на Бдин, не стигна
Коментари Харесай

Скандалният танкер Бадр не стигна до Одеса

Либийският танкер " Бадр ", който беше преименуван на " Бдин ", не стигна до Одеса, накъдето изглеждаше, че се е запътил, оповестява профилираното издание Martime.bg.
До към среднощ сред 14 и 15 януари корабът е плавал към украинското пристанище, само че е направил внезапен завой – на 180 градуса и се връща към Бургас. Рано сутринта плавателният съд към този момент е наближил морската акватория на Бургас и е на почти същата позиция, на която е бил незабавно откакто на 21 октомври екипажът му беше сменен с украински, а собствеността беше изменена.
Случаят с кораба се трансформира в скандал поради изказванията на Либия, че е осъществена пиратска акция. Плавателният съд стои от 2017 година в Бургас, поради искания на " Булгаргеомин " за неизплатени милиони долари отговорности от Либия. Точно преди коледните празници " Гранична полиция " се появи на борда на танкера и смени екипажа, след предписание на частния правосъден реализатор Тотко Колев, защото плавателният съд бил залог против просрочена морска ипотека. Гръцкият нотариус, чийто автограф стои под ипотеката обаче, твърди, че подписът е подправен.
Междувременно българският съд постанови, че в разногласието сред " Булгаргеомин " и Либия правото е на страната на либийците. Танкерът обаче към този момент не е в либийски териториални води. А против Тотко Колев стартира следствие на прокуратурата, защото държавното обвиняване е изрично - Колев не е трябвало да работи, тъй като е имало провесен спор в българския съд.
Снимка: Архив

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР