Либийският посланик в Атина е обявен за персона нон грата

...
Либийският посланик в Атина е обявен за персона нон грата
Коментари Харесай

Гърция гони либийски посланик заради морския меморандум с Турция

Либийският дипломат в Атина е разгласен за личност нон грата поради меморандум за признание на морските зони, подписан от Либия и Турция, оповестяват гръцкият " Етнос " и ТАСС, базирайки се на държавен източник.

По рано гръцкото външно министерство даде период на либийския дипломат да показа текста на този меморандум до петък, което той не направи. Ръководителят на либийската дипломатическа задача посети гръцкото външно министерство в петък сутринта, където му оповестяват, че е личност нон грата, и му дефинират период, до който би трябвало да напусне страната. Името и семейството на посланика не са посочени.

Гърция реагира остро на двустранния меморандум за съгласие, подписан от Турция и Либия по отношение на признание на морските зони сред тях. Гръцкият външен министър Никос Дендиас съобщи в понеделник, че либийският дипломат ще бъде изпъден от Гърция, в случай че не показа текста на този документ.

Миналия четвъртък турският дипломат в Атина Бурак Озугергин бе привикан в гръцкото външно министерство, за пояснения по отношение на този меморандум.

В понеделник представителят на гръцкото външно министерство Александрос Генинимас съобщи, че Турция желае да отнеме правата върху морските зони на Крит, Родос и други гръцки острови благодарение на двустранния меморандум за съгласие, подписан с Либия по отношение на очертаването на морските зони. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР