Либийският посланик в Атина е обявен за персона нон грата

...
Либийският посланик в Атина е обявен за персона нон грата
Коментари Харесай

Гърция гони либийски посланик заради морския меморандум с Турция


Либийският дипломат в Атина е разгласен за личност нон грата поради меморандум за признание на морските зони, подписан от Либия и Турция, оповестяват гръцкият " Етнос " и ТАСС, базирайки се на държавен източник.

По рано гръцкото външно министерство даде период на либийския дипломат да показа текста на този меморандум до петък , което той не направи. Ръководителят на либийската дипломатическа задача посети гръцкото външно министерство в петък сутринта, където му оповестяват, че е личност нон грата, и му дефинират период, до който би трябвало да напусне страната. Името и семейството на посланика не са посочени.

Гърция реагира остро на двустранния меморандум за съгласие , подписан от Турция и Либия по отношение на признание на морските зони сред тях. Гръцкият външен министър Никос Дендиас съобщи в понеделник, че либийският дипломат ще бъде изпъден от Гърция, в случай че не показа текста на този документ.

Миналия четвъртък турският дипломат в Атина Бурак Озугергин бе привикан в гръцкото външно министерство , за пояснения по отношение на този меморандум.

В понеделник представителят на гръцкото външно министерство Александрос Генинимас съобщи, че Турция желае да отнеме правата върху морските зони на Крит, Родос и други гръцки острови благодарение на двустранния меморандум за съгласие, подписан с Либия по отношение на очертаването на морските зони.
 Турският парламент ратифицира противоречивото съглашение с Либия
Турският парламент ратифицира противоречивото съглашение с Либия

През март 2019 година Гърция, Кипър и Израел подписаха съглашение за основаване на така наречен Източносредиземноморски тръбопровод
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР