Либийската национална армия, водена от силния човек Хафтар, започва нападение срещу бунтовниците в Чад

...
Либийските войски, лоялни на силния източен лидер Халифа Хафтар, започнаха
Коментари Харесай

Либийските войски, лоялни на силния източен лидер Халифа Хафтар, започнаха въздушно нападение срещу щаб на бунтовниците в Чад в южната пустиня късно в петък, съобщиха от неговия офис.

Конфликтът „спри-започни“, който обхвана Либия през последните 12 години, доведе до това, че нейните съперничещи лидери изградиха съюзи с различни бунтовнически фракции в съседните Чад и Судан.

В петък вечерта военновъздушните сили на Либийската национална армия на Хафтар ( LNA) бомбардира позициите на чадските бунтовници от либийската страна на границата, преди да предприеме нападение от въздуха, каза пресцентърът.

Непосредствената цел беше недовършен жилищен комплекс в отдалечения аванпост на Ум ал-Аранеб в област Мурзук, където повече от 2000 жилища в процес на изграждане са превзети от бунтовнически бойци и техните семейства, каза главният пресаташе на LNA Халифа ал-Обейди.

Синът на Хафтар, Саддам, който ръководи сухопътните сили на LNA, беше „на границата с Чад, за да наблюдава операциите ... да прочистим района от въоръжени банди“, добави Обейди.

Говорителят на Хафтар Ахмад ал-Месмари обеща, че LNA „вече няма да позволява на въоръжени групи или фракции да използват либийска територия, за да предприемат атаки срещу съседни държави“.

LNA не уточнява коя чадска въоръжена фракция е била целта на неговата работа. Редица бунтовнически групи действат от планините Тибести, които пресичат границата.

По-рано този месец преходният президент на Чад Махамат Идрис Деби Итно посети далечния север, за да събере войските си след атака на самопровъзгласилия се Военен команден съвет за Спасението на републиката (CCMSR), която е активна в граничния регион.

Либия има съперничещи администрации, базирани на изток и запад, с подкрепяното от ООН правителство на Абделхамид Дбейба в Триполи, което се бори за власт с администрация, подкрепяна от Хафтар на изток.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР