Либералният кмет на Прага се включи в усилията на градове,

Либералният кмет на Прага се включи в усилията на градове, ...

Кметът на Прага иска драстични ограничения за наеми и Airbnb.Либералният кмет на Прага се включи в усилията на градове, в които туристическата вълна се превръща в проблем, и опитва да промени регулациите за това кои жилища могат да се отдават под наем и собствениците им да използват услугата за краткосрочен престой Airbnb.

Зденек Хржиб обяснява, че целта е "да върнем Прага на пражани", защото градът се е превърнал в един "радробен хотел" и това "го разяжда отвътре".

Според плана му, цитиран от лондонския "Обзървър", цели апартаменти ще може да се дават под наем, единствено, ако са основното жилище на собствениците и те временно няма да го обитават. Туристите, търсещи престой през Airbnb, ще могат да преспиват единствено в отделни стаи на обитавани жилища.

По официални данни в Прага живеят 1.3 млн. души през 2018 г. и тогава градът е бил посетен от 8 млн. туристи срещу 2.6 млн. през 2000 г. Тази вълна се очаква да продължи да нараства и поставя под натиск инфраструктурата и финансите на столицата.

"По-рано можеше да контролираш туристите с одобряването на определен брой легла в хотелите през разрешителните за строителство. Сега нямаме никакъв инструмент да ограничим местата за настаняване и данните са наистина критични", допълва Хржиб пред изданието.

Доклад на пражкия институт за градско планиране и развитие показва, че обектите в Airbnb са скочили от 5537 през март 2016 г. на над 13 000 през май 2018 г., а леглата в тях - от около 18 хиляди - на почти 53 хиляди, като 80% са в цели апартаменти и дори на цели етажи.

Проблемът не е само в шума и тълпите в райони, които доскоро са били с тихи улички. Цените на жилищата скочиха толкова, че пражани трудно могат да си позволят покупка- Според кмета един среден жител на Прага се нуждае за това от 14 годишни заплати без да се смятат данъците и разходите за храна и облекло.

В същото време приходите в общинския бюджет не достигат, включително защото собственици са чужденци и те прибират печалбата без да плащат местните данъци и такси.

Неотдавна Съдът на ЕС постанови, че Airbnb не е бизнес на агенция за недвижими имоти, а "информационна услуга", което затруднява регулирането ѝ. Кметът на Прага опитва да заобиколи това като убеди министерството на регионалното развитие да подкрепи законови промени, позволяващи на местните власти сами да определят кои обекти и за колко дълго могат да се отдават за кратък престой в зависимост от местните условия.

"Така ще се запази идеята за споделената икономика и ще можеш да поканиш в стая в дома си чужденец, но няма да е възможно да отдаваш цял апартамент и то през цялата година."

Източник: dnevnik.bg