Либералните демокрации се ползват със слаба подкрепа в голяма част

...
Либералните демокрации се ползват със слаба подкрепа в голяма част
Коментари Харесай

Половината българи искат силен и решителен лидер, който да не се занимава с парламент или избори“

 Либералните демокрации се употребяват със слаба поддръжка в огромна част от Централна и Източна Европа, сочи изследване в 10 страни от района, написа през днешния ден " Политико “.

Изследването е оповестено от основаната в Братислава неправителствена организация " Глобсек “. Резултатите от него сочат, че в четири от общо 10 изследвани страни – България, Латвия, Литва и Словакия, по-малко от 50% от респондентите поддържат " демократична народна власт с постоянни избори и мултипартийна система “ като най-хубава форма на ръководство.

За страната ни данните сочат, че едвам 35 на 100 избират демократична народна власт с постоянни избори и мултипартийна система – най-нисък индикатор измежду 10-те страни. За сметка на други 45% от българите, които биха предпочели по-авторитарно ръководство – " мощен и съдбоносен водач, който да не би трябвало да се занимава с парламент или избори “ – най-голям индикатор.

Резултатите сочат, че качеството на народна власт в страната няма връзка с поддръжката за демократичната народна власт, пишат създателите на отчета на " Глобсек “.

Заплаха за идентичността и полезностите

В България 34% считат, че западните общества и методът им на живот са опасност за националната еднаквост и полезности.

Близо една трета от българите (31%) считат, че Европейски Съюз съставлява сходна опасност, до момента в който 43 на 100 я виждат в Съединени американски щати. Половината българи считат, че мигрантите са такава опасност, а 36 % се притесняват от половите малцинства.

По отношение на " общоприетите мейнстрийм медии “ единствено 37% от българите им имат доверие – най-нисък индикатор спрямо останалите. Само 38 на 100 считат, че медиите са по-скоро или напълно свободни, а 55% считат, че олигарси и мощни финансови групи им влияят.

Проучването е извършено през март в Австрия, България, Чехия, Унгария, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния и Словакия измежду представителна извадка от 1000 или повече респонденти във всяка страна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР