Либералните демокрации се ползват със слаба подкрепа в голяма част

...
Либералните демокрации се ползват със слаба подкрепа в голяма част
Коментари Харесай

Почти половината българи предпочитат авторитарен лидер

Либералните демокрации се употребяват със слаба поддръжка в огромна част от Централна и Източна Европа, изключително в България. Това сочи социологическо изследване в 10 страни от района, написа " Политико ".

Изследването е извършено през март в Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Австрия, Унгария, Румъния и България, измежду представителна извадка от 1000 или повече респонденти във всяка страна. То е оповестено от основаната в Братислава неправителствена организация " Глобсек ".

Резултатите сочат, че в четири от десетте изследвани страни – България, Латвия, Литва и Словакия, по-малко от 50% от интервюираните считат, че е по-добре " да има демократична народна власт с постоянни избори и мултипартийна система ". В нашата страна тази форма на ръководство избират едвам 35% от респондентите - най-ниския % измежду всички изследвани страни.

И противоположното - при нас цели 45% дават отговор, че би трябвало " да има мощен и съдбоносен водач, който да не би трябвало да се занимава с парламент или избори ", което е най-високият % измежду всички. В никоя друга от страните предпочитащите либерализма не са по-малко от последователите на авторитаризма, като най-близко са двата стълба в Латвия (43% против 35% в интерес на демокрацията).

Същевременно обаче в България е минимален делът на хората, удовлетворени от метода, по който действа демокрацията в страната - едвам 18%. Никъде другаде в тези 10 страни процентът не е по-нисък от 30, а най-голям е в Австрия - цели 86% са щастливи от формата на ръководство.

" Резултатите сочат, че качеството на народна власт в страната няма връзка с поддръжката за демократичната народна власт ", пишат създателите на отчета на " Глобсек ".

 

Заплаха за идентичността и полезностите

В България 34% считат, че западните общества и методът им на живот са опасност за националната еднаквост и полезности. Близо една трета от българите (31%) считат, че Европейски Съюз съставлява сходна опасност, до момента в който 43% я виждат в Съединени американски щати. Точно половината българи (50%) считат, че мигрантите са такава опасност, а 36% – се опасяват от хората с нетрадиционна полова ориентировка.

По отношение на " общоприетите мейнстрийм медии " единствено 37% от българите им имат доверие – най-нисък индикатор спрямо останалите. Само 38% считат, че медиите са по-скоро или напълно свободни, а 55% считат, че олигарси и мощни финансови групи им влияят.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР