Либералната партия Граждани поиска от испанския премиер Мариано Рахой да

...
Либералната партия Граждани поиска от испанския премиер Мариано Рахой да
Коментари Харесай

Рахой да обяви предсрочни избори до седмици, поискаха съюзниците му във властта

Либералната партия " Граждани " изиска от испанския министър председател Мариано Рахой да свика предварителни избори и предизвести, че в противоположен случай ще поддържа вота на съмнение, импортиран от социалистите. Това сподели генералният секретар на организацията, представен от " Ел Паис " и " Ла Вангуардия ".

Изявлението на " Граждани " пристигна часове откакто водачът на най-голямата опозиционна мощ - Испанската социалистическа работническа партия - внесе вота в Народното събрание.

Педро Санчес, чиято партия PSOE е втора политическа мощ и рискува да остане трета (след " Граждани " ) съгласно анкетите, разгласи мярката поради по този начин наречения случай " Гюртел ".

Въпросният корупционен скандал раздруса партията на Рахой и разклати позициите на самия министър председател две години преди постоянните национални избори, планувани за края на 2020 година и в навечерието на гласувания за локална и самостоятелна (на административните единици, съставящи Испания) управляващи и избор за европейски парламент следващата година.

" Корупцията на (Народната партия) ликвидира този парламент, " сподели Вийегас дни откакто някогашен ковчежник на партията и други високопоставени членове бяха наказани за нарушавания като подправяне на сметки, търговия с въздействие и данъчни закононарушения и ще прекарат общо 351 година в пандиза.

" Граждани " подписаха в края на 2016 година пакт за поддръжка на държавно управление на малцинството, водено от Рахой, чиято ръководеща Народна партия взе едвам към една трета от гласовете. Това разреши на Рахой да сформира държавно управление, откакто предходният избор половин година по-рано приключи с неуспех. Междувременно твърдата позиция на " Граждани " в каталунската рецесия ги изстреля напред в изследванията, откакто сега са едвам четвъртата по величина партия в испанския парламент.

Генералният секретар Хосе Мануел Вийегас окачестви кабинета на Рахой като " слаб, ненужен и нестабилен ". " Ако откаже да свика избори, сме подготвени да подкрепим вота ", продължи Вийегас.

Според " Ла Вангуардия " и други партии са подготвени да последват образеца на социалистите и " Граждани ". Това е допустимо да направи и Баската националистическа партия, на чиято поддръжка от няколко депутати в Конгреса се крепи болшинството на Рахой.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР