Либерализация и на газовия пазар чрез създаване на отделна борса

...
Либерализация и на газовия пазар чрез създаване на отделна борса
Коментари Харесай

Законова идея - да правим борса за търговия на газ

Либерализация и на газовия пазар посредством основаване на обособена борса за търговия с газ - това е главната концепция на готвени от ГЕРБ и " Обединени патриоти " промени в Закона за енергетиката, оповестява в. " 24 часа ".
Текстовете регламентират организирането на борсов пазар за газ, както и отварянето му към Европа. Има и изключения - на борсата няма да има газ по договорите, които " Булгаргаз " е сключил, преди законът да е влезнал в действие. Това условие не визира и компании, които са си построили газопроводи и могат да подписват контракти за доставки по тях.
В плана за закон има график какви количества " Булгаргаз " да продава на борсата. Започва се от 7% от потреблението в страната през 2020 година и се стига до 34 на 100 през 2024 година. Количествата се освобождават след позволение от КЕВР и контракт сред " Булгаргаз " и оператора на борсата. Добивните предприятия са задължени да продават 25% от газа.
В претекстовете е записано, че предлагането на борсата през 2020 година стартира от 910 млн. куб. метра, с цел да стигне до 2,150 милиарда куб. метра през 2024 година. Търсенето в първата година се чака да е 694 млн. куб. метра, като ще стигне до 2,485 милиарда куб. метра през 2024 година.
На борсата газ ще може да се продава за България, Гърция, Турция, Румъния, Македония, Сърбия. Има концепция и продаваните количества да отиват до Централна Европа - или през Сърбия, Унгария и Австрия или през Румъния до Украйна по настоящия трансбалкански газопровод. Сроковете и стъпките на либерализация са обвързани със строителството на интерконекторните връзки, както и на газопровода от турската граница към Провадия и оттова до границата със Сърбия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР