Либералите от Партията на реформите победиха на произведените вчера в

...
Либералите от Партията на реформите победиха на произведените вчера в
Коментари Харесай

Либералите печелят изборите в Естония

Либералите от Партията на промените победиха на създадените през вчерашния ден в Естония парламентарни избори. Това демонстрират данните от всички преброени бюлетини, предадоха международните организации.

Партията на промените получава 28,8 %. На второ място остава Центристката партия на досегашния министър председател Юри Ратас с 23 %. На трето място е крайнодясната, евроскептична и антиимигрантска Консервативна национална партия на Естония със 17,7 %. Партия Отечество получава 11,4 %, а Социалдемократическата партия има 9,8 %.

Изразено в места в 101-местния парламент, това значи, че либералите от Партията на промените ще имат 34 места, с 4 повече от в този момент. Центристката партия получава 26 мандата, с 1 по-малко от в този момент. Консервативната национална партия на Естония получава 19 мандата, което е с 12 повече от в този момент и демонстрира, че тя е постигнала същински пробив на изборите. Отечество ще има 12 мандата, с 2 по-малко от в този момент, а Социалдемократическата партия ще има 10 мандата, с 5 по-малко от в този момент.

Досегашното държавно управление включваше центристите, Отечество и социалдемократите.

Веднага след оповестяване на резултатите от изборите класиралата се преди всичко Партия на промените сподели, че може да сформира ръководеща коалиция с партия Отечество и Социалдемократическата партия, съобщи ТАСС, като цитира лидерката на Партията на промените Кая Калас.

"Ако погледнем стратегиите, то с Центристката партия ще имаме най-големи разлики по три въпроса - налози, поданство и обучение на естонски език ", сподели Калас. Тя изключи и опцията за съдействие с Консервативната национална партия на Естония.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР