Лиам Лоусън спечели своята 4-та победа от началото на сезон

...
Лиам Лоусън спечели своята 4-та победа от началото на сезон
Коментари Харесай

Лоусън отвя конкуренцията и спечели спринта в Абу Даби

Лиам Лоусън завоюва своята 4-та победа от началото на сезон 2022 във Формула 2, откакто завоюва спринтовата конкуренция от последния кръг за сезона в Абу Даби. Новозеландецът, който през вчерашния ден се включи в първата подготовка преди Гран При на Абу Даби във Формула 1 на мястото на Макс Верстапен, се оправи най-добре с опазването на своите гуми, с цел да завоюва своя четвърти спринт за годината. 

На старта водачът на Карлин бе втори и резервира позицията си зад потеглилия от полпозишъна Ричърд Вершоор. Още преди края на първия тур обаче съревнование бе спряно поради тежкия случай на Джехан Дарувала и Енцо Фитипалди в третия завой.

След закъснение от близо 40 минути конкуренция бе възобновена към този момент при залязващо слънце и падащи температури. Това направи първичното загряване на гумите много комплицирано за водачите от Формула 2, които не разполагат с чохли, каквито има във Формула 2.

Точно тук пристигна и разковничето в борбата за успеха, защото Вершоор потегли нападателно в първите турове след рестарта, до момента в който Лоусън заложи по-консервативна тактика. В последна сметка това се оказа верният ход, защото новозеландецът съумя да сахрани по-голям запас в своите сликове.

Неговата решителна офанзива в борбата за успеха пристигна при прекосяването на шестия завой в 10-та обиколка, когато той спря много по-кръсно от водача на Тридент. След това до края на дистанцията от 23 тура той съумя да отвори задатък от цели 7.9 секунди, с цел да спели.

Втори на подиума се качи Вершоор, а тройката добави първенецът Фелипе Другович. Бразилецът си заслужи призовото класиране с още едно ужасно каране и бранене на гумите, което му разреши да изпревари Амори Кордил в петия завой на 21-я тур. В следствие белгиецът загуби позиция и от Денис Хаугер във финалната обиколка, с цел да финишира пети.

Точки от предпоследното съревнование за годината във Формула 2 взеха още Логан Сарджънт, Джак Дуън и Рой Нисани. Освен 10-те точки за успеха си Лоусън взима и бонус точката за най-бързата обиколка, която той записа в хода на дистанцията.

По този метод новозеландецът се изкачи на четвъртото място в генералното класиране, изпреварвайки Фитипалди, Дарувала и Дуън. Пилотът на Карлин има актив от 134 точки, а пред него със 138 е Сарджънт, а към този момент неосъществим на втората позиция е и Тео Пуршер, който има 164 пункта, откакто през днешния ден финишира на десето място. 

Сезонът във Формула 2 завършва на следващия ден с главното съревнование, което ще бъде с дълготрайност от 33 обиколки и ще включва най-малко едно наложително прекъсване в бокса. Самата конкуренция ще стартира в 11:00 часа българско време, а в нея първата редица ще си поделят двамата водачи на ДАМС Аюму Иваса и Нисани.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР