Ли Зъуа е работил доскоро за китайска държавна телевизия. Но

...
Ли Зъуа е работил доскоро за китайска държавна телевизия. Но
Коментари Харесай

„Преследват ме“: Изчезват хора, показали истината за Ухан

Ли Зъуа е работил до неотдавна за китайска държавна телевизия. Но напуща, с цел да предава онлайн и без цензура от Ухан. Сега стана ясно, че журналистът е липсващ безследно. В неопределеност са още двама като него. споделя:

Видеото показва Ли Зъуа зад кормилото на автомобила му, до момента в който кара по улиците на Ухан. " По петите ми е кола на китайската Държавна сигурност ", споделя уплашено 25-годишният публицист, до момента в който се снима с мобилния си телефон. " В Ухан съм, преследват ме ", повтаря той.

Ли въпреки всичко съумява да се добере до жилището си, откъдето предходната сряда качва в Ютюб последното си към този момент видео обръщение: " Не мога да си мълча. Нито пък съм подготвен да си затварям очите и ушите. Точно поради това неотдавна напуснах държавната телевизия CCTV - с вярата, че и други хора като мен ще се надигнат ".

" Това е краят "

Ли е работил до неотдавна в държавната телевизия CCTV. Но след експлоадирането на епидемията от ковид в Ухан, журналистът взема решение да напусне, с цел да може да предава онлайн и без цензура от блокирания град.

Преди две седмици Ли предава онлайн от един от крематориумите в града, където незабавно търсели служащи, тъй като личният състав просто не успявал да се оправи с потока от мъртъвци. Друг негов репортаж демонстрира под земята гараж в Ухан, където странстващи служащи били принудени да живеят в мизерни условия. С други думи: Ли предава от места, които държавните медии в никакъв случай няма да покажат.

" Нямам за цел да разпалвам протести. А и знам, че идеализмът ни беше погубен още напролет на 1989 година ", споделя Ли, намеквайки за кървавите събития на площад Тянанмън в Пекин.

" Ако обаче всички просто си седим и следим безучастно, нищо няма да реализираме. Днешните млади хора не знаят нищо за историята на страната си. И по тази причина си мислят, че заслужават това, което имат през днешния ден като живот ", споделя журналистът.

Ли Зъуа е следвал в един от водещите журналистически факултети в Китай. От една седмица обаче от него няма никаква диря. При това Ли не е единственият липсващ кореспондент . В средата на февруари управляващите задържаха китайския блогър Фанг Бин , който беше снимал трагични сцени в лечебните заведения на Ухан. В неопределеност е и юристът и блогър Чен Чиуши, който също предаваше от Ухан.
 

— Global Times (@globaltimesnews)

Когато предходната сряда идват да го приберат, Ли Зъуа предава на живо в мрежата. Към чиновниците на реда той се обръща със следните думи: " Щом подкрепяте един подобен режим, без въобще да разсъждавате, ще пристигна денят, когато вие самите ще станете жертва на този режим. Това е краят. Готов съм да ви отворя вратата ".



Цензура, тормоз и принуждение


Тази седмица Съюзът на задграничните кореспонденти в Китай разгласява годишния си доклад. В него се споделя, че средата, в която работят публицистите в страната, става все по-репресивна. Над 80 на 100 от задграничните репортери признават, че в хода на работата им през предходната година съществено са зачестили случаите на цензура, тормоз и даже принуждение. А образецът с Ли Зъуа демонстрира, че сериозните публицисти могат даже да изчезнат безследно.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР