Ли Ючен, Китай наскоро представи нов проектозакон за патриотичното образование.

...
Ли Ючен, Китай наскоро представи нов проектозакон за патриотичното образование.
Коментари Харесай

Промиване на мозъци в Китай по примера на Русия: Ще учат младите на патриотизъм

Ли Ючен,

Китай неотдавна показа нов проектозакон за патриотичното обучение. Целта му е да учи младежите на национализъм и преданост към Комунистическата партия - във всички връзки.
Патриотичното обучение би трябвало да навлезе в учебните заведения, религиозните общности, бизнесите и даже в фамилията. В законопроекта е разказано, че родителите би трябвало да създадат любовта към отечеството част от фамилното образование.

Описани са и санкции за разнообразни дейности, да вземем за пример за опозоряване на националния байрак или слагане под въпрос на утвърдената версия на историята и подвизите на героите на Комунистическата партия.

Промиване на мозъци?

Наблюдатели считат, че този законопроект демонстрира, че Комунистическата партия гледа на китайската юноша като на опасност за властта и легитимността на партията. Младите хора в страната нормално са мотор на митинги и разгласяване на несъгласието си с политиката, както беше да вземем за пример през предходната година, когато имаше митинги против прецизната политика на Пекин за " нулев Ковид ".

Критиците упрекват управляващите в Китай, че се пробват да промият мозъците на по-младите генерации. " Все повече курсове по национализъм, чиято цел е промиването на мозъци, стават наложителни в последните години ", споделя Уилям (името е променено) от китайската дисидентска организация China Deviants, която е основана в Лондон.

Според Хун Чин-Фу, професор от Тайванския университет и експерт по китайската политика, законопроектът цели да накара младите китайци да " обичат Си Дзинпин и идеологията му ".

Вътрешни и интернационалните провокации

Това предложение идва и на фона на съществени провокации, пред които Китай е изправен във вътрешен и интернационален проект. Страната се бори с стопански проблеми, рецесия на пазара за недвижими парцели, занижена вътрешна търговия и сериозна младежка безработица. Всичко това основава опасения от закъснение на растежа на втората най-голяма стопанска система в света.

В същото време опълчването сред Китай и Запада се ожесточава. Кати Хуан, експертка от Съвета за интернационалните връзки, споделя пред Дъждовни води, че законопроектът за патриотично обучение е " добре премислена и навременна смяна на фокуса в актуалната вътрешна обстановка в Китай ".

" Тези опити на управляващите разкриват несигурността на Си по отношение на развиването на Китай и неговите терзания, свързани с известността на партията в бъдеще ", разяснява експертката. Мнението на Чин-Фу не е доста по-различно: " В светлината на комплицирани вътрешна и интернационална обстановка, следим по какъв начин Си Дзинпин прави по-големи стъпки, с цел да поддържа стабилността ". Освен това сме очевидци и да други начинания на Пекин, като да вземем за пример бързото приемане на ново законодателство за интернационалните връзки и битката с шпионажа.

Тези нови закони допускат ответни ограничения против всеки, който вреди на китайските ползи, а ограниченията против шпионажа тормозят задграничните бизнеси в страната.

И извънконтиненталните територии са включени

Това не е първият случай, в който Китай е подемал сходна акция. След митингите на площад Тянанмън през 1989, Пекин започва огромна стратегия за идеологическо образование, чиято цел е да промени възгледите на тогавашната юноша - мотора на митингите против държавното управление.

Оттогава патриотичното обучение е систематично и е пропито в китайското общество. Новият законопроект обаче обгръща освен Китай, само че и Хонконг, Макао и Тайван. Освен това в него са разказани и китайците, които живеят зад граница, като задачата щяла да бъде те да " подобрят възприятието си за национална еднаквост ".

В оферти закон се обръща особено внимание и на киберпространството, като доставчиците на интернет ще бъда задължени да промотират патриотично наличие. Очаква се те да развият и нови технологии и артикули за " патриотични действия ".

Според наблюдаващи включването на извънконтиненталните територии на Китай в този закон може да резултира в увеличение на броя на китайците зад граница, които показват разгорещен национализъм.

" Пример за национализъм "

Този месец поддръжници на китайското държавно управление да вземем за пример изрисуваха с пропагандни графити една стена на известната лондонска улица Брик Лейн. Това провокира сериозен отзив и рецензия в обществените мрежи, а графитът бързо беше затрупан със слогани против китайските управляващи и Си Дзинпин.

Инциденти като този от време на време водят и до принуждение. В последните години китайски националисти са предизвикали митинги в поддръжка на Хонконг и демокрацията, като в това число са нападали физически протестиращи във Англия и Австралия. Хун Чин-Фу счита, че такива крайни китайски националисти се одобряват от Комунистическата партия като " образец за национализъм ", до момента в който рационалните отзиви, които желаят положителна смяна, се заглушават.

Новият законопроект за патриотично обучение вероятно ще укрепи още повече въпросната последна група, счита професорът. Уилям е склонен с това. " Хората, които бъдат промити от китайското патриотично обучение, по натурален път ще се трансфорат във врагове на деятелите зад граница, които се борят за народна власт ", споделя той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР