Ли Шуфу, президентът на китайския автомобилостроител Джийли (Geely), вече има

...
Ли Шуфу, президентът на китайския автомобилостроител Джийли (Geely), вече има
Коментари Харесай

Китайската Geely стана най-големият акционер в Daimler

Ли Шуфу, президентът на китайския автомобилостроител Джийли (Geely), към този момент има дял от близо 10% в концерна Daimler, залагайки, че посредством инвестицията си за 9 милиарда дола ще успее да сътвори партньорство за достъп до технологии на немската компания, осведоми Ройтерс.

Придобиването значи, че Geely, най-големият китайски автомобилостроител частна благосъстоятелност, става най-големият акционер на Daimler.

Китайската компания уточни през днешния ден, че към този момент няма проекти да усилва още каузи си. Вместо това тя ще се стреми да сътвори обединяване с Daimler, който създава електрически и самоуправляващи се коли, в отговор на провокациите, отправени от нови съперници като Tesla, Гугъл и Uber. Всички те работят по лични нови автомобилни технологии.

" В момента няма възможност някой състезател в автомобилната индустрия да успее да завоюва борбата против външните нашественици без другари. За да се реализира и поддържа софтуерно водачество, би трябвало да се пригодим към нов метод на мислене във връзка с шерването и комбинирането на силите. Инвестицията ми в Daimler отразява това виждане ", съобщи Ли.

Geely следва пореден курс на разширение. Тя към този момент има шведската Volvo Cars, производителя на черните лондонски таксита LEVC, предходната година закупи мажоритарен дял в производителя на спортни коли Lotus, 49,9 % от акциите на водещия малайзийски автомобилопроизводител Proton, както и дял за 3,3 милиарда $ от Volvo Trucks. Китайският конгломерат управлява и стартъп компанията за летящи коли Terrafugia.

Намесата на Geely може да се окаже предизвикателство за Daimler, защото неговото поделение Mercedes-Benz към този момент работи в партньорство с френската Renault-Nissan, която държи 3,1 на 100 от Daimler. Френската компания разгласи проекти да създава електрически автомобили с китайския си сътрудник BAIC.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР