ЛГБТИ лицата и ромите са основните жертви на публични прояви

...
ЛГБТИ лицата и ромите са основните жертви на публични прояви
Коментари Харесай

Съветът на Европа иска от България законодателство за смяна на пола и защита на ЛГБТИ лицата и ромите

ЛГБТИ лицата и ромите са главните жертви на обществени прояви на ненавист и предубеждения, а речта на омразата против тези групи през последните години се следи при високопоставени политици. Това се споделя в отчет на Европейската комисия против расизма и нетолерантността (ЕКРН) към Съвета на Европа, който обгръща интервала от юни 2014 година до края на март 2022 година

Според Комисията в българските учебни заведения няма система за наблюдаване и противопоставяне на расистки и анти-ЛГБТИ произшествия, няма и публични данни за ЛГБТИ популацията в България. Въпреки рекомендацията на Европейската комисия против расизма и нетолерантността в последния ѝ отчет, управляващите не са направили никакво изследване или проучване на ситуацията на тази група и не са създали законодателство по отношение на промяната на пола и признаването на пола, както е предложено от ЕКРН. В отчета се показва, че ЛГБТИ общността “Rainbow Hub ” в София е била атакувана няколко пъти през последните години.

Комисията към Съвета на Европа установи, че доста ромски деца към момента не посещават детска градина, учебно заведение или приключват междинното си обучение. Според отчета в някои случаи наподобява, че съществува сегрегация. Припомнят се случаи, при които роми са станали жертва на митинги, закани и набези и срутване на къщи. Членовете на ромската общественост бяха изключително мощно наранени от обвързваните с пандемията ограничения, подхванати от управляващите, защото доста от тях имат несигурни трудови задължения в неофициалния бранш на стопанската система, се споделя още в документа.

Европейската комисия против расизма и нетолерантността насочва няколко рекомендации към българските управляващи. Властите би трябвало да основат работна група за ЛГБТИ, която да включва съответните организации от ЛГБТИ общностите, за осъществяване на изследване на дискриминирането против ЛГБТИ лица, с цел да се създаде национална тактика и проект за деяние в тази област. ЕКРН също по този начин предлага на управляващите да усилят броя и да разширят сполучливата работа на ромските посредници в региона на опазването на здравето, образованието и заетостта. Тя ще наблюдава тези рекомендации след две години.

Органът към Съвета на Европа предложи на българските управляващи да основат система за наблюдаване и противопоставяне на расистки и анти-ЛГБТИ произшествия в учебните заведения и повтаря своята рекомендация управляващите да разработят законодателство за промяна на пола и признание в сходство с интернационалните стандарти за правата на индивида.

Що се отнася до ромите, Европейската комисия против расизма и нетолерантността настоятелно предлага на управляващите да подхващат всички нужни ограничения за попречване на заканите и принуждение против роми и да подсигуряват, че в детските градини и учебните заведения няма фактическа сегрегация на ромските деца. Органът на Съвета на Европа също по този начин предлага на управляващите да защитят жилищата на ромите от разрушение, което не е в сходство със съответните интернационално признати гаранции (като задоволителен период за предупреждение, опция за правни средства за отбрана и даване на различно настаняване).

Освен това ЕКРН предлага на управляващите да усилят и разширят ограниченията за интеграция на бежанци и лица, ползващи се със субсидиарна протекция (особено образование по български език за възрастни, както и поддръжка за създаване на умения и заетост), с цел да доближат до повече бенефициенти, или посредством основаване на национални стратегии за интеграция или съответно финансиране и изцяло разрастване на действия на локално равнище.

ЕКРН приветства и някои позитивни развития, следени след предходния цикъл на наблюдаване. Националният орган по въпросите на равенството в България - Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД), е получил финансиране за основаване на спомагателни офиси. Комисията отбелязва като позитивно развиване възбраната пред 2020 година за провеждането на Луков марш в София. Комисията напомня, че маршът е ултранационалистическо и неонацистко младежко факелно шествие за възхвала на наследството на български пронацистки политик и със удовлетворение акцентира, че решението за анулацията му е доказано от Върховния административен съд.

По отношение на приобщаването на ромите в отчета се споделя, че през 2016 година управляващите вкараха часове по български език в предучилищните заведения с дълготрайност до 100 часа за деца, чийто майчин език не е български, най-вече роми. През 2020 година близо 30 000 роми са взели участие в дейностите за социално-икономическа интеграция, препоръчани от Агенцията по заетостта. Работата на ромските посредници в региона на образованието, заетостта и опазването на здравето е доста позитивна, изключително по време на пандемията от Covid-19.

Що се отнася до бежанците и търсещите субсидиарна протекция, ЕКРН отбелязва, че те могат да аплайват за събиране на фамилията от момента, в който получат статут на протекция, без да се постановат съответни условия във връзка с приходи и жилище. Комисията поздравява управляващите за напъните им да предложат отбрана и поддръжка на доста украинци, потърсили леговище в България след началото на съветската експанзия против Украйна през февруари 2022 година (според българските управляващи сред края на февруари и май 2022 година България е посрещна повече от 80 000 украинци, най-вече дами и деца).


Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР