Лейтенант-губернаторът на Ню Джърси Шийла Оливър почина на 71

...
Почина лейтенант-губернаторът на Ню Джърси Шийла Оливър, която влезе в
Коментари Харесай

Почина лейтенант-губернаторът на Ню Джърси Шийла Оливър, която влезе в историята като първата чернокожа жена, заела избрана от целия щат длъжност в щата Гардън, съобщиха от семейството ѝ. Тя беше на 71.

Причината за смъртта не беше оповестена веднага.

„Тя беше не само изтъкнат държавен служител, но и нашата скъпа дъщеря, сестра, леля, приятел и герой“, каза семейство Оливър в изявление във вторник. „Шийла Й. Оливър оставя след себе си наследство от отдаденост, служба и вдъхновение. Ще помним нейния ангажимент към хората в Ню Джърси и нейните неуморни усилия да повдигне обществото.“

В понеделник кабинетът на губернатора на Ню Джърси Фил Мърфи съобщи, че Оливър получава медицински грижи и не може да изпълнява функциите на губернатор, докато е на почивка. Президентът на Сената на щата Ню Джърси Никълъс Скутари пое задълженията на изпълняващ длъжността губернатор от понеделник сутринта, съобщиха от кабинета на Мърфи.

Оливър, демократ, който е служил като заместник-губернатор на Ню Джърси от януари 2018 г., е първата цветнокожа жена, която служи на избрана длъжност в целия щат в историята на Ню Джърси, според нейната официална правителствена биография. Тя беше и първата чернокожа жена, която служи като говорител на общото събрание на щата, в което беше избрана за първи път през 2003 г.

Говорейки на церемония по връчване на дипломи в Колумбийския университет през 2019 г., Оливър каза, че никога не е имала за цел да бъде политик.

„Един приятел (който) се кандидатира за щатския Сенат, трябваше да закръгли билета си и ме помоли да участвам в неговия билет с него. Сега бях просто, нали знаете, декоратор на витрини, за да помогна с кампанията. В нощта на изборите той загуби, а аз спечелих. И това започна моята кариера като щатски законодател“, спомня си тя. „Когато дойдох в законодателния орган през 2004 г., тогавашният говорител ме попита в какво искам да се специализирам. Той каза, че всеки има тенденция да се занимава с област на специализация. Отговорих на оратора: „Не искам да се специализирам в едно нещо. Искам да участвам във всичко в законодателния орган на щата.“ И ето, шест години по-късно станах говорител на Общото събрание на Ню Джърси.“

Оливър посещава университета Линкълн за нейната бакалавърска степен и получава магистърска степен по организация на общността, планиране и администрация от Колумбийския университет, според нейната биография.

Мърфи каза, че той и семейството му са „невероятно натъжени и разстроени“ да научат за смъртта на Оливър.

„Когато я избрах за мой вицепрезидент през 2017 г., лейтенант-губернатор Оливър вече беше пионер във всеки смисъл на думата“, каза Мърфи в изявление. „Тя вече беше влязла в историята като първата чернокожа жена, която служи като председател на Общото събрание, и едва втората чернокожа жена в историята на нацията, която ръководи камара на щатски законодателен орган. Тогава знаех, че нейните десетилетия обществена служба я направиха идеалния партньор за мен да ръководя щата Ню Джърси. Това беше най-доброто решение, което съм вземал.”

Тази история е актуализирана с допълнителни подробности и реакция.

Лора Ли от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР