Лейбъристите се стремят към нова коалиция, чрез която да елиминират

...
Лейбъристите се стремят към нова коалиция, чрез която да елиминират
Коментари Харесай

Медия от Лондон: Борис Джонсън се готви за партизанска война

Лейбъристите се стремят към нова коалиция, посредством която да отстраняват съглашението за Брекзит на Борис Джонсън, написа "Гардиън ".
Изданието отбелязва, че Лейбъристката партия е почнала да сондира отзиви измежду несъгласните с държавната политика в редиците на торите, както и измежду редиците на северноирландската Демократична юнионистка партия за да наложи промени в съглашението на премиера. Тази вест поражда опция за основаване на нова парламентарна коалиция в последния миг, която да принуди държавното управление да отиде на по-мек вид на излизане от Европейския съюз или да се съгласи да бъде създаден нов референдум за това дали въобще да се напуща блока.
"Индипендънт " добавя, че лейбъристите са подготвени да накарат депутатите си да поддържат произвеждането на нов референдум, което би трябвало да стане във значими гласувания в Народното събрание през идващите дни, а поддръжниците на концепцията за ново всенародно допитване дефинират това като забележителна крачка към нейното преобразяване в действителност. Вестникът отбелязва, че това се случва, откакто в края на предходната седмица по улиците на Лондон излязоха близо 1 милион души с искане за нов референдум. Изданието цитира и потвърждението от английския министър от кабинета в сянка от лейбъристите сър Киър Стармър пред медиите в кралството, че Лейбъристката партия ще разреши съглашението на Джонсън да мине в Народното събрание, в случай че то бъде подложено на всенародно допитване.
Премиерът Борис Джонсън се сблъсква с партизанска война по въпроса за новото подлагане на гласоподаване на съглашението за Брекзит, написа "Дейли телеграф ". Изданието отбелязва, че през днешния ден той ще направи нов опит да прокара съглашението си в Народното събрание, до момента в който в това време коалиция от инакомислещи депутати е дала обещание да води партизанска война, с цел да попречи на излизането на Англия от Европейски Съюз в края на месеца. Вестникът добавя, че предвид на засилващите се опасения, че Народното събрание ще продължи да осуетява опитите за приемане на съглашението, на "Даунинг стрийт " приготвят проекти за предизвикателство на парламентарни избори, които може да бъдат създадени още на 28 ноември. За предприемането на опит за ново гласоподаване от страна на премиера точно през днешния ден оповестяват и другите английски издания, само че означават, че гласуването евентуално няма да бъде позволено от ръководителя на Камарата на общините Джон Бъркоу.
"Вашингтон пост " разяснява обстановката към Брекзит и в частност реакцията на европейците на последните събития към излизането на Лондон, като отбелязва, че те са натиснали бутона за пауза, до момента в който изчакват да видят какво ще се случи в английския парламент през тази седмица. Европейски дипломати са споделили пред изданието, че ще следят какъв ще бъде изходът на събитията във Англия, преди да решат по какъв начин да подходят към изпратеното от Лондон искане за ново отлагане на излизането. Европейските водачи избират първо да са наясно дали новото съглашение е минало през Народното събрание, преди да решат с какъв брой да бъде удължен срокът за напускането на Англия и при какви условия. Според "Вашингтон пост " няма никакво подозрение, че нова пролонгация за Брекзит в последна сметка ще бъде дадена.
Въпреки дългия лист с неуспехите си Борис Джонсън е доста покрай постигането на триумф с Брекзит, отбелязва "Ню Йорк таймс ". Изданието разяснява, че Джонсън разполага с един доста мощен коз, когато през тази седмица опита да прокара съглашението си, и той се показва в това, че опозицията е разединена.
Брекзит, Брекзит и по този начин до безспир, гласи заглавието на коментарна публикация в немския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг ". Авторът отбелязва, че от супер съботата в английския парламент, на която на гласоподаване трябваше да бъде подложено контрактуваното единствено няколко дни по-рано съглашение за Брекзит, в последна сметка не е излязло нищо. Той показва и мнение, че Европейски Съюз е постъпил вярно, като не е дал отговор незабавно на настояването на Лондон за отсрочване на Брекзит.
По оценка на "Файненшъл таймс " Джонсън разполага с положителни шансове съглашението му да мине. Според вестника съотношението на силите в Народното събрание в този момент е такова, че 320 депутати са подготвени да поддържат приемане на съглашението, а тези "против " са 315. Изданието отбелязва, че през вчерашния ден за допустима подготвеност от страна на коалиция от 320 депутати от разнообразни партии да поддържат съглашението, е съобщил и външният министър Доминик Рааб.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР