Левски отстрани по категоричен начин своя първи опонент в Лига

...
Левски отстрани по категоричен начин своя първи опонент в Лига
Коментари Харесай

АЕК - кипърският съперник на Левски, в чиито вени тече гореща испанска кръв

Левски в профил по безапелационен метод своя първи конкурент в Лига Европа. След две победи с по 2:0, селекцията на Петър Хубчев справедливо откри място в идната фаза на конкуренцията. Там предизвикването е надалеч по-сериозно - кипърският АЕК (Ларнака). Вицешампионът на островната страна още веднъж се е устремил към груповата фаза в шампионата, което го прави и безпределно рисков конкурент за Давиде Мариани и компания.

И защото информацията за бъдещия " наследник " противник е нищожна, а спомените ни за него само се образуват от миналогодишните му борби с Лудогорец, дано проучим в елементи настоящата обстановка в лагера на островитяните.

ИСТОРИЯ

18 юли, 1994 година, може да се счита за рождената дата на " зелено-жълтите ". Тогава тимът се образува след обединяването на ЕПА Ларнака и Пезопорикос. Цялото име на тима е Атлетики Еноси Китион Ларнака. На клубната емблема пък грее лика на адмирал Кимон, който съгласно легендите умира до момента в който брани античното кралство Китион (бел. ред сегашен Ларнака) към 450 година прочие Хр.

Успехи на европейската сцена

И по този начин, привързан в легенди за героични подвизи, АЕК стартира съществуването си в кипърския футболен хайлайф. А стартът е повече от обещаващ, откакто през сезон 1996/97 " пазителите " вземат участие за сефте в евротурнирите. Те минават с лекост първия кръг на КНК, откакто отстраняват арменския Котайк Абовян. Следващият противник обаче е фрапиращ - Барселона. Каталунците не си дават доста напън и първо побеждават с 2:0 вкъщи, а по-късно позволяват и лукса да завършат 0:0 в Кипър, като този резултат и до ден сегашен е измежду най-паметните за клубната история на АЕК. Само означаваме, че в този сезон Барса печели въпросната конкуренция.

Със " златни " букви остава и достижението през сезон 2011/12, когато островитяните доближават и до груповата фаза на Лига Европа. За да се случи това са отстранени цели три противника - Флориана (Малта), Млада Болеслав (Чехия) и Розенборг (Норвегия). В елитната фаза към този момент е надалеч по-трудно, като бъдещият конкурент на Левски приключва на последно място, с пет точки в актива си. Те са реализирани след победа над Макаби (Хайфа) 2:1 вкъщи, и равенства със Стяуа и Шалке 04.

Историята се повтаря и през миналия сезон, когато АЕК за повторно се добира до групите на ЛЕ. Там те попадат в една група с българския първенец Лудогорец, Леверкузен и Цюрих. Двубоите им против " орлите " са извънредно равностойни, като приключват при равенства. В последна сметка кипърците финишират трети, откакто печелят с 2:1 на собствен терен против Цюрих.

Ако би трябвало да създадем лек извод за европейските подвизи на АЕК, то е нужно да отбележим, че това е тим с към този момент насъбран опит в континенталния шампионат. От 2011 година до момента, " жълто-зелените " са отстранили цели 13 противника, а измежду тях личат имената на Спартак (Москва), Динамо (Минск), Щурм Грац, Тренчин. Островитяните постоянно доближават най-малко до плейофите в конкуренцията, като могат да се похвалят и с неналичието на отпадане от т.нар " неприличен противник ". А отстранилите АЕК от шампионата са тъкмо три клуба - чешките Виктория (Пилзен) и Слован (Либерец), а също по този начин и френският гранд Бордо.

Статистиката е красноречива: 50 мача в Европа, 23 победи, 13 равенства и 14 загуби. При позитивна голова разлика 76:51.

Постижения на национално равнище

Бъдещият противник на Левски на четири пъти остава с калъфката, откакто приключва на второ място в шампионата. За последно това се случи през миналия шампионат, когато локалният хегемон АПОЕЛ още веднъж се оказа неосъществим за " пазителите ".

Витрината на кипърците обаче не е празна. Те на два пъти печелят Купата на страната. Това се случва през сезони 2003/04 и 2017/18. През 2018-а бива извоювана и единствената до този миг Суперкупа на Кипър с триумф над АПОЕЛ след осъществяването на дузпи.

Като максимален неуспех в историята на отбора се счита сезон 2008/09, когато селекцията приключва на 13-то място и за първи път изпада. Още на идната година обаче тимът си печели бърза промоция. /topsport.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР