Левият политик Габриел Борич е новият президент на Чили. Той

...
Левият политик Габриел Борич е новият президент на Чили. Той
Коментари Харесай

Габриел Борич спечели изборите в Чили

Левият политик Габриел Борич е новият президент на Чили. Той бе определен на втори тур, побеждавайки крайния реакционер Хосе Антонио Каст.

При преброени 99% от гласовете 35-годишният Борич събра поддръжка от 55,9% от гласувалите, до момента в който Каст взе 44,1%. Каст заяви в " Туитър ", че е приказвал със своя противник, поздравявайки го за " огромния му успех ". Заклеймен като " болшевик " от съперниците си в поляризираната предизборна акция, Борич стана най-младият президент на Чили.

Габриел Борич даде обещание публично обучение, по-добро опазване на здравето и отбрана на правата на мигрантите, коренното население и хомосексуалистите.

Каст - татко на девет деца и религиозен католик, даде обещание понижаване на налозите, повдигането на стена по границата против незаконната миграция и твърда ръка против нарушителите. Каст е считан за симпатизант на някогашния деспот Аугусто Пиночет. По време на предизборната акция той даже разгласи: " Ако Пиночет беше още жив, щеше да гласоподава за мен ".

Дълго време Чили се смяташе за положителния образец в район, белязан от беднотия, принуждение и политически разтърсвания. Страната с над 19 милиона поданици има най-високия приход на глава от популацията в Южна Америка, а бедността е намаляла доста през последните десетилетия.

Чили обаче страда и от възходящо обществено неравноправие. Голяма част от здравната и просветителната система са приватизирани и от ден на ден хора се усещат изоставени. През 2019 година се организираха всеобщи митинги против наследената от ръководството на Пиночет система, които бяха посрещнати брутално от досегашния президент Хосе Пинера - минимум 23 души бяха убити от полицията, а стотици бяха ранени.

През 2020 година 78% от гласувалите на извършения референдум за нова конституция са подкрепили смяната на главния закон, признат по времето на Пиночет. Всенародното допитване бе проведено след всеобщи митинги против неравенството.

Лидерите на Куба, Венецуела, Еквадор, Боливия и Уругвай бяха първите, които поздравиха новия президент.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР