Левият демократичен съюз, Демократично обновление на Македония и Либерално-демократическата партия

...
Левият демократичен съюз, Демократично обновление на Македония и Либерално-демократическата партия
Коментари Харесай

Euractiv: Опитът за френско посредничество вбеси депутатите в Скопие

Левият либерален съюз, Демократично обновяване на Македония и Либерално-демократическата партия оповестиха, че ще изоставен ръководещата коалиция поради „ неприемливия “ документ.

Френското председателство на Съвета на Европейски Съюз внесе предложение, което българският министър председател Кирил Петков разказа позитивно на прага на срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел в четвъртък, като даже загатна за вероятно унищожаване на ветото през идващите дни.

Въпреки това, до момента в който българският президент Румен Радев счита гаранциите във френското предложение за незадоволителни, в Северна Македония опозицията и по-малките сътрудници на държавното управление виждат отстъпките, препоръчани на България, като прекомерно огромни за Скопие.

Трите партии са дребни, само че с напускането им министър председателят Димитър Ковачевски ще загуби болшинството си в Народното събрание.

В вероятността на Скопие даже споменаването в плана на рамката за договаряния на македонския език посредством предоставяне на правото на България едностранно да изрази позицията си, че подобен език не съществува, се възприема като „ алена линия”. Това отприщи напрежение, сходно на това по време на напъните за разрешаване на рецесията с гръцкото несъгласие, когато политиците в Скопие упорстваха, че „ езикът и идентичността не се договарят “. С Преспанското съглашение обаче Скопие се отхвърли от претенциите си за древногръцко-македонски корени.

„ Не мога да приема, че историята, която изучавахме в началното и междинното учебно заведение, би трябвало да се промени и да изясни, че това е подправена история, наложена ни от комунистите “, сподели в изявление ръководителят на ЛДП Горан Милевски.

„ Ако държавното управление одобри френското предложение такова, каквото е, аз ще подам окончателно оставка като член на държавното управление “, безапелационен е той.

Критиките идват и от редиците на ръководещия Социалдемократически съюз.

„ Не би трябвало да се отхвърляме от македонизма “, сподели някогашният министър председател и президент на СДСМ Бранко Цървенковски. Според него предлагането на Франция ще отвори кутията на Пандора с повече претенции от България, които да следва и повече взаимни отстъпки по отношение на „ нашата еднаквост и история “.

Погрешно е да се одобри тезата, че до момента в който идентичността не предстои на разискване, историята е, добави Цървенковски.

Условия от Скопие

Македонският министър председател продължава да твърди, че към момента няма формален документ в неговото държавно управление. В сряда обаче той написа във Фейсбук, че какъвто и да е окончателният текст, би трябвало да бъдат включени следните детайли:

- ясна дефиниция за македонския език и отбрана на македонската еднаквост (в преговорната рамка македонският език не е тематика, има единствено конкретизиране по какъв начин ще се превеждат документи на него);

- историческите въпроси не могат да бъдат критерии в рамката на договарянията (не са, макар че текстът се базира на Споразумението за съседство);

- договарянията сред Северна Македония и Европейски Съюз би трябвало да стартират преди конституционната смяна, която да признае българите като етническо малцинство;
ясни гаранции, че България няма да има повече искания;

- всяко решение по отношение на договарянията с Европейски Съюз да се съветва с институциите на Северна Македония.

Френското предложение планува конституционната процедура да бъде приключена до междуправителствената конференция, където ще стартират действителни договаряния за присъединение. Преди това ще има политическа междуправителствена конференция, на която Скопие ще научи за действителните стъпки в договарянията, прецизира

Превод и редакция: Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР