Левият блок на премиерката в оставка на Дания Мете Фредериксен

...
Левият блок на премиерката в оставка на Дания Мете Фредериксен
Коментари Харесай

Левият блок, воден от партията на премиерката в оставка Фредериксен печели изборите в Дания

Левият блок на премиерката в оставка на Дания Мете Фредериксен завоюва болшинство на парламентарните избори, създадени през вчерашния ден, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Блокът на Фредериксен получава 87 места в Народното събрание, съгласно цялостното броене на бюлетините в континенталната част на страната. Към тях би трябвало да се прибавят и 3 места от Гренландия и Фарьорските острови, което значи болшинство от 90 места в 179-местния парламент.

Като част от левия блок социалдемократите на Фредериксен получават 50 места в Народното събрание, а изразено в проценти това значи 27,5 %, което е най-хубавото партийно показване за повече от две десетилетия. Този резултат ще даде на Фредериксен опцията да бъде първата, която ще се опита да сформира ново държавно управление.

" Благодаря ", написа в профила си в Инстаграм Фредериксен и разгласява своя усмихната фотография. " Много съм щастлива ", добави тя пред публицистите при идването си довечера със брачна половинка си в постройката на Народното събрание.

Блокът, сплотяващ десницата и крайната десница, събира 72 места плюс едно от Фарьорските острови.

" Резултатите демонстрират, че още веднъж има алено болшинство в Народното събрание ", установи водачът на демократичната партия " Венстре " Якоб Елеман-Йенсен, която " бележи оттегляне с 10 процентни пункта и губи 19 от притежаваните до момента 43 депутатски места.

С 16 места центристката партия на някогашния министър председател Ларс Льоке Расмусен, наречена " Умерени ", също влиза в Народното събрание.

14 места в Народното събрание печели и новосформираната партия на някогашната министърка на имиграцията Ингер Сьойберг, наречена " Датски демократи ".

Оттук нататък следва по-късно през днешния ден Фредериксен да връчи оставката си на кралица Маргрете Втора, а тя да изиска от нея да сформира ново държавно управление.

Очертават се дълга фаза на договаряния, тъй като Фредериксен към този момент не желае да е отпред на държавно управление на малцинството, а умножи апелите както към останалите партии в левия блок, по този начин и към центъра и десницата за необятна коалиция, преодоляваща обичайните разлики.

Фредериксен може да разчита за сформиране на ново държавно управление на левите сили - Социалистическата национална партия, съюза " Червени-Зелени " и Социално-Либералната партия. Фредериксен може обаче и да стартира договаряния с някогашния министър председател Ларс Льоке Расмусен и новата му партия, която също се беше оповестила за коалиция с партиите от мейнстрийма в Дания.

До предварителните избори се стигна поради по този начин наречената рецесия с норките. Правителството разпореди избиването на норките като част от ограниченията за битка с Ковид, само че след това това решение бе оповестено за нелегално. След това една от партиите, подкрепящи държавното управление на Фредериксен заплаши, че ще го смъкна от власт с избор на съмнение, в случай че тя не свика предварителни избори, на които да получи удостоверение на доверието на народа в нея след рецесията с норките.

Предизборната акция в Дания бе доминирана от тематиките за високите енергийни цени, инфлацията, достигнала невиждани от 40 години равнища и здравната система. Темата за миграцията не бе доста споменавана по време на акцията. Правителството, чиято цел е да не приема никакви бежанци, работи по използване на проект в Руанда на претенденти за леговище, отбелязва Франс прес.

Избирателната интензивност на вота през вчерашния ден беше 84,1 %.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР