Левицата и десницата споделяха властта в Европейския парламент почти без

...
Левицата и десницата споделяха властта в Европейския парламент почти без
Коментари Харесай

Кои са осемте политически семейства в Европарламента?

Левицата и десницата споделяха властта в Европейския парламент съвсем без спиране от 1979 година За първи път в историята на Европейски Съюз обаче възходът на популизма заплашва това съгласие. По този мотив Агенция Франс Прес и Ройтерс напомнят кои бяха главните политически фамилии в Екологичен потенциал до момента - нещо, което би могло да се промени след евроизборите, почнали през днешния ден.
 
В последния Екологичен потенциал депутатите бяха обединени в 8 политически групи, така наречен политически фамилии .
 Gulliver/Getty Images
Най-голямата е Европейската национална партия (ЕНП) с 217 депутати. В редиците й влизат Християндемократическият съюз (ХДС) и Християнсоциалният съюз (ХСС) от Германия, Републиканците от Франция, Форца Италия от Италия, Народната партия от Испания, Фидес от Унгария и други  Кандидатът на ЕНП за ръководител на Европейската комисия (ЕК) е Манфред Вебер , който е член на ХСС - сестринската партия от Бавария на ХДС на Ангела Меркел. Вебер е на 46 години, инженер, направил кариера в Брюксел, където е евродепутат от 2004 година и ръководител на парламентарната група на ЕНП от 2014 година
Социалистите и демократите до момента имаха 186 депутати в Екологичен потенциал. В редиците на това политическо семейство са Партията на европейските социалисти, Германската социалдемократическа партия, Австрийската социалдемократическа партия, английската Лейбъристка партия, италианската Демократическа партия и Испанската социалистическа национална партия
--> Кандидатът на това политическо семейство за ръководител на Европейска комисия е холандецът Франс Тимерманс . Сега той е зам.-председател на Европейска комисия и " дясната ръка " на Юнкер. На 57 години е и приказва чудесно 6 езика. Бил е външен министър на Холандия от 2012 до 2014 година
 Франс Тимерманс Мафрес Вебер Gulliver/Getty Images
Евроскептичната десница е обединена в фамилията на Европейските консерватори и реформисти и имаше до момента 76 депутати в Екологичен потенциал. В редиците й влизат английската Консервативна партия на Тереза Мей, полската партия " Право и правдивост ", белгийската партия Нов фламандски алианс и други Кандидатът на това политическо семейство за ръководител на Европейска комисия е чехът Ян Захрадил , на 56 години.
 Gulliver/Getty Images
Европейските либерали са обединени в семейство, наречено Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ) . Досега те имаха 68 евродепутати. Водещи партии в това семейство са немската Свободната демократическа партия, холандската Народна партия за независимост и народна власт и други Либералите не предложиха специфичен претендент за поста ръководител на Европейска комисия , а екип от седем души. Сред тях са европейският комисар по конкуренцията, датчанката Маргрете Вестагер , на 51 години, известна с непреклонността си към колосите от Силициевата котловина.

Сред седемте души е и Ги Верхофстат , някогашният белгийски министър председател, който беше и претендент на това политическо семейство за ръководител на Европейска комисия преди пет години, а до момента беше водач на неговата парламентарна група в Екологичен потенциал.
 Gulliver/Getty Images
Зелените , обединени в политическо семейство със същото име, до момента имаха 52 евродепутати. В редиците на групата са екологични партии от Швеция, Германия, Франция и други Зелените имат двама претенденти в конкуренцията за поста ръководител на Европейска комисия - 37-годишната германка Ска Келер , която беше кандидатка и през 2014 година, и 42-годишният холандец Бас Ейкаут .
 
Радикалната левица е обединена в политическото семейство Единна европейска левица . В редиците му влизат Френската комунистическа партия, гръцката партия Сириза, немската партия Левите. За ръководител на Европейска комисия това политическо семейство издига двама претенденти - словенката Виолета Томич , на 56 години, съперник на строгите икономии и привърженичка на по-големи държавни разноски, само че и на по-строг търговски надзор, и испанецът Нико Куе , на 62 години, някогашен синдикалист, който като дете е пристигнал в Белгия, където е живял през по-голямата част от живота си.
 Gulliver/Getty Images
Еврофобите и популистите са обединени в политическото семейство, наречено Европа на свободата и директната народна власт . В редиците му влизат италианското Движение " Пет звезди ", както и някогашната дясна ръка на Марин Льо Пен, Флориан Филипо, и английски последователи на Найджъл Фараж , който беше водач на Партията за самостоятелност на Обединеното кралство, а след това се отдели от нея и в този момент е водач на новата Партия на Брекзит. Това политическо семейство няма претендент за Европейска комисия.
 

Крайната десница е в политическото семейство, наречено Европа на нациите и свободите , която до момента имаше 37 депутати в Екологичен потенциал. Това политическо семейство сплотява крайнодесни националистически партии, като френската Национален общ брой, италианската Лига, Австрийската партия на свободата и др.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР