Левицата и десницата споделяха властта в Европейския парламент почти без

...
Левицата и десницата споделяха властта в Европейския парламент почти без
Коментари Харесай

Кои са осемте политически семейства в Европейския парламент

Левицата и десницата споделяха властта в Европейския парламент съвсем без спиране от 1979 година За първи път в историята на Европейски Съюз обаче възходът на популизма заплашва това съгласие. По този мотив " Франс прес " и " Ройтерс " напомнят кои бяха главните политически фамилии в европарламента до момента - нещо, което би могло да се промени след евроизборите, почнали през днешния ден.

В последния Европейски парламент депутатите бяха обединени в осем политически групи, така наречен политически фамилии. Най-голямата е Европейската национална партия (ЕНП) с 217 депутати. В редиците й влизат Християндемократическият съюз (ХДС) и Християнсоциалният съюз (ХСС) от Германия, Републиканците от Франция, " Форца Италия " от Италия, Народната партия от Испания, " Фидес " от Унгария и други Кандидатът на ЕНП за ръководител на еврокомисията е Манфред Вебер, който е член на ХСС - сестринската партия от Бавария на ХДС на Ангела Меркел. Вебер е на 46 години, инженер, направил кариера в Брюксел, където е евродепутат от 2004 година и ръководител на парламентарната група на ЕНП от 2014 година

Социалистите и демократите до момента имаха 186 депутати. В редиците на това политическо семейство са Германската социалдемократическа партия, Австрийската социалдемократическа партия, английската Лейбъристка партия, италианската Демократическа партия, Испанската социалистическа национална партия.

Кандидатът на това политическо семейство за ръководител на Европейската комисия е холандецът Франс Тимерманс. Сега той е заместник-председател на еврокомисията и " дясната ръка " на Юнкер. На 57 години е и приказва чудесно шест езика. Бил е външен министър на Холандия от 2012 до 2014 година

Евроскептичната десница е обединена в фамилията на Европейските консерватори и реформисти и имаше до момента 76 депутати в Европейския парламент. В редиците й влизат английската Консервативна партия на Тереза Мей, полската партия " Право и правдивост ", белгийската партия Нов фламандски алианс и други Кандидатът на това политическо семейство за ръководител на еврокомисията е чехът Ян Захрадил, на 56 години.

Европейските либерали са обединени в семейство, наречено Алианс на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). Досега те имаха 68 евродепутати. Водещи партии в това семейство са немската Свободна демократическа партия, холандската Народна партия за независимост и народна власт и други Либералите не предложиха специфичен претендент за поста ръководител на еврокомисията, а екип от седем души. Сред тях са еврокомисарят по конкуренцията, датчанката Маргрете Вестагер, на 51 години, известна с непреклонността си към колосите от Силициевата котловина. Сред седемте души е и Ги Верхофстад, някогашният белгийски министър председател, който беше и претендент на това политическо семейство за ръководител на Европейска комисия преди пет години, а до момента беше водач на неговата парламентарна група в Европейския парламент.

Зелените , обединени в политическо семейство със същото име, до момента имаха 52 евродепутати. В редиците на групата са екологични партии от Швеция, Германия, Франция и други Зелените имат двама претенденти в конкуренцията за поста ръководител на еврокомисията - 37-годишната германка Ска Келер, която беше кандидатка и през 2014 година, и 42-годишният холандец Бас Ейкаут.

Радикалната левица е обединена в политическото семейство Европейска обединена левица. В редиците му влизат Френската комунистическа партия, гръцката партия Сириза, немската партия Левите. За ръководител на еврокомисията това политическо семейство издига двама претенденти - словенката Виолета Томич, на 56 години, съперник на строгите икономии и последовател на по-големи държавни разноски, само че и на по-строг търговски надзор, и испанецът Нико Куе, на 62 години, някогашен синдикалист, който като дете е пристигнал в Белгия, където е живял през по-голямата част от живота си.

Еврофобите и популистите са обединени в политическото семейство, наречено Европа на свободата и директната народна власт . В редиците му влизат италианското Движение " Пет звезди ", както и някогашната дясна ръка на Марин льо Пен, Флориан Филипо, и английски последователи на Найджъл Фараж, който едно време беше водач на Партията за самостоятелност на Обединеното кралство, а след това се отдели от нея и в този момент е водач на новата Партия на Брекзит. Това политическо семейство няма претендент за еврокомисията.

Крайната десница е в политическото семейство, наречено Европа на нациите и свободата , която до момента имаше 37 депутати в Европейския парламент. Това политическо семейство сплотява крайнодесни националистически партии като френската Национален общ брой, италианската Лига, Австрийската партия на свободата и други /БТА

За вижданията на обособените претенденти за ръководител на еврокомисията четете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (433)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР