Левите и десни популисти намаляват неравенството, но в същото време

...
Левите и десни популисти намаляват неравенството, но в същото време
Коментари Харесай

Популистките лидери са свързани с намаляване на неравенството

Левите и десни популисти понижават неравенството, само че в това време лимитират гражданските свободи. Популистките президенти и министър председатели са свързани със доста понижаване на икономическото неравноправие по света.

Това демонстрира ново проучване, което оспорва догатката, че популизмът води единствено до отрицателни последици. Но изследването на политолози и икономисти също е открило, че ръководените от популистки водачи държавни управления са свързани с крах на качеството на изборите, понижаване на контрола върху изпълнителната власт и от време на време трагично ограничение на медийната независимост.

Изследването е извършено от Team Populism - мрежа от учени, която работи с " Гардиън " за основаване на Global Populism Data, която дава на водачите по света " точки " за популизъм, което се базира на наличието на техните речи.

Екипът е употребявал данни за популисткия дискурс измежду международните водачи на 40 страни.

Най-изненадващото изобретение, означават създателите на проучването, е, че популистите от целия политически набор понижават пропастта сред богатите и бедните. Академиците разказват корелацията сред популизма и по-голямото тъждество като " относително огромен резултат ".

Това най-много се дължи на леви популистки президенти в Латинска Америка. Като образци се показват Ево Моралес на Боливия, някогашният президент на Еквадор Рафаел Кореа и някогашният водач на Венецуела Уго Чавес.

Предишни изследвания посочваха, че левите популисти в Латинска Америка усилват обществените разноски, само че това в последна сметка основава " разединени и неравни общества ".

Изследователите предизвестяват, че икономическите открития би трябвало да бъдат обсъждани внимателно. Данните за неравенството са налични единствено до 2016 година, тъй че създателите на изследването не могат да вземат под внимание последното развиване във Венецуела, Никарагуа и Съединени американски щати. Като цяло има понижаване на неравенството във всички страни, които са включени в базата данни, най-вече покриват Европа и Северна, Централна и Южна Америка.

Статистически разбори демонстрират, че намаляването на пропастта сред бедните и богатите не е обвързвано с обичайните данъчни и обществени политики. Едно от вероятните пояснение е, че залятият с китайски артикули пазар е вдигнал стандарта на живот в средата на предишното десетилетие. Тогава редица популисти поемат властта в богати на нефт и газ страни, в които преди е имало високи равнища на неравноправие. Като друга причина се показва налетите от популистките държавни управления пари в държавни компании, което е довело до фискални тласъци и растеж на заплатите.

В същото време популистките държавни управления са свързани със спад на качеството на изборите и медийната независимост, както и с съсредоточаване на властта в ръцете на изпълнителната власт, което постоянно е за сметка на взаимния надзор на трите управляващи.

Анализът също демонстрира, че популистките държавни управления доста усилват изборната интензивност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР