Левичарите често се чудят защо не ги подбират при изследвания

...
Левичарите често се чудят защо не ги подбират при изследвания
Коментари Харесай

Невробиолозите не обичат левичарите. Ето защо

Левичарите постоянно се чудят за какво не ги сортират при проучвания на мозъка и за какво се избират извънредно десничари за тази цел. „ Мнозина [левичари] са мощно разочаровани заради това, че у нас има толкоз малко проучвания, в които те могат да вземат участие “, споделя Лаем Бейли, докторант по логика на психиката и невробиология в университета в Делхаузи в Канада.

Разочарованието на левичарите може да бъде разбрано: за присъединяване в проучвания се заплащат прилични пари.

Около 10% от хората избират да употребяват главно лявата си ръка: при писане, по време на хранене и по този начин нататък. И този % остава неизменим в продължение на най-малко десетки хиляди години. Ние знаем това с помощта на проучването на праисторическо изкуство и отпецатъци от пръсти, оставени в пещери по време на ледниковия интервал. Левичарите даже си имат собствен ден: 13 август – Международния ден на левичарите. Но леворъките постоянно, в случай че не и постоянно, са задрасквани от проучвания в региона на невробиологията.

Учените заобикалят левичарите не просто по този начин. Това е опит да се понижи количеството вариации в мозъчните данни. В проучванията се употребява способ за невровизуализация – организира се сканиране на мозъка, което фиксира какви мозъчни области се задействат. Учените избират да употребяват такива данни, които елементарно да могат да бъдат съпоставени между тях. По подобен метод те могат да изчислят междинните стойности и да създадат заключения по какъв начин действа мозъкът като цяло.

Но мозъкът на левичарите може да работи друго в едни или други обстановки. Например при проучване на моторните привички заради мозъчна функционалност, наречена латерализация – връзка на психическите функционалности с лявото или дясното мозъчно полукълбо.

Мозъчните полукълба не са идентични по своята анатомия или функционалности. За обработка на речта да вземем за пример огромна част от работата се извършва от едното полукълбо. При множеството десничари това се случва в лявото. Мозъкът на левичарите не демонстрира тази податливост. Освен това той може да употребява както лявото, по този начин и дясното полукълбо.

В резултат левичарите не просто са изключвани от проучвания, в които държанието на мозъка може да се окаже нетипично. Не им разрешават и да вземат участие във всевъзможни проучвания, свързани с визуализация на мозъчната интензивност. От повече от 1000 оповестени проучвания през 2017 година да вземем за пример левичари са взели присъединяване единствено в 32.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР