Леуварден е столицата на провинция Фризия в Нидерландия и представлява

...
Леуварден е столицата на провинция Фризия в Нидерландия и представлява
Коментари Харесай

Градът с 225 имена

Леуварден е столицата на провинция Фризия в Нидерландия и съставлява едно изумително място с доста забележителности - Изкривената кула Олдехове, Старата товарителница, Старинната доминиканска черква, Музеят на Фризия, Музеят на керамиката Принесехоф и други.

Но историческият площад Oldehoofsterkerkhof безспорно е едно от най-интересните за визити места. А повода е в Lân fan taal ( " земя на езика " във Фризия) - къща, отдадена на хиляди езици .

 Снимка 389880

Къщата е непрекъснато наличие на площада от януари 2018 година, издигната като част от тазгодишната стратегия за Европейска столица на културата (какъвто е сега Леуварден).

В Lân fan taal са показани 6720 езика - един много богат азбучник на международното езиково многообразие, което, несъмнено, включва и формалния на провинция Фризия - западнофризийския . Той е употребен и в дребна част от прилежащата Гронинген, като наред с нидерландския е приет и за формален език в Нидерландия.

Но странната езикова история на Леуварден има още по-дълбоки корени. От XI век до XIX век е именуван с доста разнообразни наименования и е прочут като Градът със 100-те имена. Според Книгата на върховете на Гинес обаче, той има 225 разнообразни разновидността на името си , а освен 100. Ето и по какъв начин се е случило това.

 Снимка 389882

Първо, забъркана е географията. Разположена в отдалечените северозападни елементи на страната, провинция Фризия е част от историко-географския район Фризия. Последният обгръща територии от Кралство Нидерландия, Германия и доста дребна част от Кралство Дания. Провинцията става част Нидерландия по време на Наполеоновите войни при започване на XIX век.

 Снимка 389930

Но и през днешния ден холандците мислят за Фризия като за " страна в страната ". Къщичките с каменни стени, каналите с криволинейни пейзажи, бръшлян и вериги за колела са същите като на други места в Нидерландия, само че животът тук е по-бавен, хората са спокойни и, сякаш, по-изолирани.

От гледна точна на плътност на популацията, Фризия е и минимум обитаемата част на страната. Именно чувството за усамотение тук е една от аргументите французи, нидерландци, фламандци и саксонци да се заселят през годините на тази територия. Така неизбежното преплитане на култури оказва голямо въздействие и върху произнасянето и изписването на името на Леуварден.

 Снимка 389878

Според един от локалните историци, Леуварден има редица форми като Ljouwerd на фризийски, Leeuwarden на холандски. Но градът е прочут и като Liwwadders, Leewwadden, Liwwadden, Luwt и Leovardia. Като прибавим и фонетичните разновидности, множеството с ортографски последствия, опциите се усилват, написа BBC.

 Барле Хертог - белгийското населено място с холандски съседи на една ръка разстояние
Спим в едно легло, само че спим в разнообразни страни

Странната особеност на една граница

Но каквото и име да е носел Леуварден в предишното, последното му - Европейската столица на културата за 2018 година, като че ли му приляга най-вече.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР