Летният туризъм прави 70% от 8 млрд. лв. годишни приходи

...
Летният туризъм прави 70% от 8 млрд. лв. годишни приходи
Коментари Харесай

Държавата обмисля раздаване на ваучери за почивки в България

Летният туризъм прави 70% от 8 милиарда лева годишни доходи в бранша

© Надежда Чипева Да бъдат раздавани ваучери за почивки в България на огромна част от популацията или на групи от него. Това е новата екзотична концепция, по която има единодушие в ръководещата коалиция и която би трябвало да подкрепи туристическият бранш, който е измежду най-силно засегнатите от пандемията.

Вариантите дотук са два: на министерството на туризма и на по-малкия съдружен сътрудник - " Обединени патриоти ". При всички хипотези мярката би коствала десетки и даже стотици милиони, източник на които ще бъде държавният бюджет или средства по европейски стратегии.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Целта е да се поддържа летният сезон, в случай че и когато ограниченията се провиснал. Ограничението - да е единствено в България. Подозрението - че ще се употребява за поддръжка на избрани хотелиери.

Въвеждането на ваучери за почивки се разисква в някои средиземноморски страни, като решение е взето само в испанския район Андалусия, само че евентуално ще се вкара и в Италия.

Министерството: първо за лекари и служители на реда

Концепцията на туристическото министерство включва ваучери за " късен летен сезон ", които като пилотен план би трябвало да се раздават на лицата, които са на първа линия за битка с ковид, като медици, служители на реда, чиновници от обществения бранш и други Те ще могат да се употребяват в обекти, вписани в националния туристически указател, оповестиха от ведомството в отговор на въпроси на " Капитал ". " Въпросните ваучери следва да извършват условията на настоящото законодателство: обвързване да бъдат признати като възнаграждение или част от възнаграждение за даване на артикули и услуги и категорично изтъкване на стоките и услугите, които ще се дават, или имената на лицата, които вероятно ще ги дават ", споделят от ведомството.

От туристическото министерство не предоставиха план какъв брой би коствала такава мярка, както и какъв брой би била сумата, която ще получава един екскурзиант. По неофициална информация източникът на финансирането е допустимо да бъдат преструктурирани средства по европейски стратегии или бюджета.

Патриоти: 5 милиона на бг море

Вътрешна македонска революционна организация има два плана на схеми за субсидирани почивки посредством ваучери, които са с надалеч по-широк обсег. Според единия вид такива би трябвало да получават всички лица над 7-годишна възраст в страната и тези, които са се осигурявали през последните най-малко две от три години. Изчисленията на партията, част от по-малкия съдружен сътрудник " Обединени патриоти ", сочат, че става въпрос за към 5 млн. души, като включително се включват и пенсионерите, заяви депутатът Искрен Веселинов пред " Капитал ".

Идеята е всички тези хора да получат ваучер на стойност за да вземем за пример 50 или 100 лева, които да употребяват за покупки в заведения, хотели, туристически организации и други Така при двете суми мярката би коствала надлежно към 250 и 500 млн. лева А средствата би трябвало да дойдат от бюджета.

Втората концепция на Вътрешна македонска революционна организация е да се даде опция работодателите да дават ваучери за почивки на чиновниците си по сходство на ваучерите за храна, които сега са закрепени на 60 лева месечно и са необлагаеми. По този метод подпомагането на страната ще е под формата на несъбрани налози и осигуровки, които работодателите няма да дължат. Стойността на фирмените ваучери за почивки също ще има таван - предлагането е за към 500 лева на година, само че сумата е дискусионна.

По неофициална информация на " Капитал " обаче ГЕРБ са по-склонни да поддържат разновидността с директната дотация за ваучерите.

Идеи и в самия отрасъл

През последните седмици доста туристически и работодателски организации представяха разновидности за ограничения за туризма, като измежду тях също има и ваучерни схеми. Например Асоциацията на индустриалния капитал в България предложи да има такива за здравна предварителна защита и рехабилитация на служащи и чиновници в размер на 720 лева на година за отдих в страната.

В туристическия бранш пък се счита, че е допустимо за такова подкрепяне да бъдат употребени и заделените над 20 млн. лева за национална реклама на туризма, откакто интернационалните туристически изложби, на които взе участие страната, няма да се състоят, а реклама в огромна част от страните сега е безсмислено да се прави поради невъзможността тези туристи да дойдат в страната. Освен през прекачване на тези средства или част от тях към скица за ваучери различен вид би било да се сътвори насърчаваща скица, която да подтиква искащите българи с пропаднали почивки в чужбина да изберат почивка в България против към този момент предплатените депозити. По калкулации на асоциацията на българските туроператори и туристически организации в интервала от 13 март до края на май 200 хиляди българи са резервирали почивки за към 250 млн. лева, които не могат да се състоят. В момента туроператорите са изправени пред невиждана обстановка да би трябвало да връщат по закон в къс период капарото на клиентите за всички тези пътувания, и то при нулеви доходи от нови резервации и невъзстановени депозити от непознати сътрудници като хотели, самолетни компании и други, в случай че екскурзиантът откаже да размени възобновяване на парите против ваучер за друго пътешестване след време.

Силно напрежение в бранша

Идеята за раздаването на ваучери за почивки идва на фона на колапса в туризма, чиято активност от 17 март насам на процедура е неразрешена със заповед на отрасловия министър Николина Ангелкова, както и високото напрежение в бранша поради неналичието на стабилизиращи ограничения в него, което през последната седмица избухна с импортирано искане до премиера Бойко Борисов за незабавна оставка на туристическия министър поради " липса на еластичност, подпомагане, разговор и професионализъм ". Документът е подписан от 32 неправителствени организации, 97 екскурзоводи и 530 компании от сектора, които не членуват в сдружения.

Към момента единствената опция за компаниите в туризма е да се възползват от схемата 60/40 за субсидирани заплати на чиновници, като съгласно данните на общественото министерство точно те са измежду най-активните все още - близо половината претенденти са хотелиери и ресторантьори. Статистиката сочи и че най-вече съкращения в изключителното състояние се вършат тъкмо в туризма, следван от търговията.

Годишно туристическият отрасъл генерира към 8 милиарда лева доходи съгласно данни на отрасловото министерство, а делът му в Брутният вътрешен продукт дружно с резултата върху свързани промишлености приближава 12%. Традиционно към 70% от оборота идва от летния туристически сезон, какъвто все още не е ясно изобщо дали ще има. Испански опит

Ваучерни почивки се разискват и в други страни, главно в Средиземноморието. Преди дни стана ясно, че в региона Андалусия в Испания се издават ваучери, посредством които локалното население да употребява туристически услуги в района. Местният бизнес обаче има оферти и за ваучерни пътувания на избрани групи от туристи - младежи и пенсионери, с които да се " разтегне " допустимо най-дълго след сезона поради очертаващия се късен старт. Ваучери за ваканции в страната е допустимо да вкара и Италия, които ще бъдат за локалното население.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР