Летният туризъм на печалба при смяната на времето Превъртаме ли

Летният туризъм на печалба при смяната на времето Превъртаме ли ...

169 държави против смяната на времето, Германия го....

Летният туризъм на печалба при смяната на времето Превъртаме ли от превъртането на стрелките Смяната на времето носи загуби за икономиката Смяната на времето е отживелица, трябва да се отмени За Евросъюза и кипежа на безсмислен труд Анкета: Трябва ли да отпадне смяната на времето? Харчим по 200 лева за лекарства заради смяната на времето

Лятното часово време не е толкова разпространено - 169 държави не го практикуват изобщо!

Има две територии, които имат лятно часово време през цялата година - остров Макуайр (Австралия) и Сан Луис (Аржентина).

Много държави в Северното полукълбо са въвели лятно часово време.
Списъкът включва почти цяла Европа, без Русия, Беларус, Исландия  Грузия и Армения), Северна Америка (с изключение на някои щати в САЩ, територии в Канада и части от Мексико), Близкия изток (без Ирак и Йордания) и две държави в Северна Африка - Мароко и Египет.

В по-голямата част от тези държави часовникът се премества с  час напред в последната събота срещу неделя на месец март и се връща обратно в последната събота срещу неделя на октомври.

Най-краткото лятно часово време в Северното полукълбо е в Египет - от 24 април до 22 септември.

В Южното полукълбо териториите, сменящи времето, са много по-малко и тъй като там пролетта настъпва, когато в Северното е есен, те преместват часовниците си напред в периода септември-октомври и ги връщат обратно с един час между февруари и април.

Идеята за лятно часово време за пръв път се осъществява на практика от правителството на Германия по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последва примера, като отначало въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г. На 10 март 1918 г. Конгресът на САЩ установява няколко часови зони и официално въвежда лятното часово време, но законът не намира отзвук и скоро е отменен.

В годините след Втората световна война с нарастващото потребление на електричество по света привлекателността на идеята се увеличава и лятното часово време е въведено в много страни.

Русия се отказа

От 2015 г. и Чили не практикува въвеждането на лятно часово време. През последните години редица държави се отказват от използването му. Сред тях са Казахстан, Киргизстан, Ирак, Пакистан, Бангладеш, Грузия, Армения, Русия, Египет, Азербайджан. 

Държавите, които се отказват от зимното часово време и остават за постоянно на лятното, са Беларус, Турция, Севернокипърската турска република.

 

Източник: marica.bg