Летният сезон е в разгара си и всеки от нас

...
Летният сезон е в разгара си и всеки от нас
Коментари Харесай

Как да подготвим себе си и колата си за дълъг път?

Летният сезон е в разгара си и всеки от нас към този момент е възнамерявал отпуска. Макар и изискванията за шофиране през лятото да наподобяват идеални, броят на случаите в действителност нараства, описа Българска национална телевизия.

Основна причина за това е подценяването на пътната конюнктура, считат специалистите. Данните демонстрират още, че едвам 8% от случаите в Европа, при които има умрял, се случват на автомагистрала. Европейските данни демонстрират още, че цели 53% от злополуките стават на извънградските пътища.

„ Хората сме доста странни създания, обичаме да си преписваме качества, които не притежаваме. Чувал съм нееднократно мои другари да споделят: "Ей в този момент потеглям от София, карам цяла нощ и на следващия ден по обяд съм в Мюнхен примерно ". "Е, по какъв начин го правиш това? ". "Еми мога го, аз го мога ". Истината е, че ние не можем такива неща, заблуждаваме се, лъжем себе си и в един миг някъде по пътя индивидът заспива и живее още три секунди “, съобщи пред Българска национална телевизия Димитър Илиев, авто играч.

Да планираш съвършената отпуска, от време на време изисква месеци старания. Изборът на дестинация, място за пребиваване и търсене на забавни обекти, които да посетим, са съществена част от подготовката. Ключов детайл от всяко пътешестване, обаче е точно по какъв начин ще се случи то. Ако въпреки всичко изберем да използваме персоналния си автомобил, е належащо да вземем поради следните неща:

„ Когато човек потегля на дълъг път още преди да тръгне от вкъщи си, би трябвало да си даде действителна сметка какво му следва, какъв брой километра има да измине. Направи си един по този начин наименуван "план " на пътуването, за него пътуването върви доста по-леко и доста по-безопасно. Какво имам поради...лятото всеки бърза, постоянно вървим до морето, даже единствено за уикенд. В същото време трафикът става все по-натоварен и от ден на ден водачи без опит излизат да карат извънградско. Условията подготвят водачите да карат с доста висока скорост, а скоростта е това, което води до загуба на сцепление и прави управляването на автомобила доста мъчно “, сподели Илиев.

Безопасното пътешестване е добре плануваното, безапелационен е автомобилният играч. След избор на маршрут, е належащо да се осведомяваме и за настоящата обстановка на пътя някъде няма поправки и стеснения. Честото прекъсване е целесъобразно, въпреки и за малко.

Най-важно обаче е да бъдем толерантни с останалите участници на пътя, спазвайки нужната отдалеченост и давайки преимущество.

„ Лично аз избирам да потегли доста рано заран, когато е към момента хладно времето и няма доста придвижване, с цел да пътувам по-спокойно, пред това да потегли в час, в който целият град е тръгнал, както нормално се случва в петък следобяд. И най-важното-да се въоръжим с самообладание, тъй като в този момент сме на изхода от София и виждате какъв брой доста трафик има в един ден, който с нищо не подготвя към толкоз доста придвижване. Аз съм се настроил от през вчерашния ден, че през днешния ден ще вършим такова дълго пътешестване с вас и трафикът не ми пречи “, съобщи Димитър Илиев.

Той разкри кои са най – значимите неща при потегляне на дълъг път: „ Винаги съм твърдял, че най-важното при потегляне на дълъг път е техническото положение на автомобила. Това включва грайфера, какъв е профилът на гумата и налягането. Защо? Защото нормално ние пътуваме с колите си целогодишно без да си ревизираме задоволително постоянно налягането. Някой път се случва да спадне налягането на някоя от гумите и ние да не го усетим това нещо. Натоварвайки колата с багаж чисто механически ние сме длъжни да създадем малко по-високо налягане на четирите гуми “.

Подходящите за сезона гуми и вярното налягане на въздуха в гумите са основни и за друго.

„ Аквапланингът - няма по какъв начин всеки, който е карал да не е попадал в такова положение. Това нормално се случва, когато скоростта е малко по-висока, вали дъжд и някъде по пътя се стича нещо като вада, тъничка към един см, само че водата си намира пътя по диагонал през самата автомагистрала. Всъщност тези моменти са ужасно рискови, тъй като изгубим ли сцепление с такава висока скорост, възможностите да си върнем ръководството над колата, доста понижава. Има ли мощен дъжд, има ли неподходящи условия за пътешестване, просто да понижим скоростта. Това ни взема решение казуса с аквапланинга. Ако ние имаме положителни гуми някъде към 90 км/ч е безусловно безвредна скорост, с която да пътуваме без риск от аквапланинг “, сподели Илиев.

Безопасността ни в автомобила зависи и от потреблението на предпазни колани без значение от това дали караме или се возим, безапелационен е Димитър Илиев.

Популярна сентенция гласи, че дяволът е в детайлите. Затова не трябва да ги подценяваме. Преди да тръгнем би трябвало наложително да се уверим, че притежаваме годни за приложимост аптечка и пожарогасител, както и сигнална жилетка и триъгълник.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР