Летният сезон е почти тук. За да извлечете максимума от

...
Летният сезон е почти тук. За да извлечете максимума от
Коментари Харесай

Три причини редовно да проверявате налягането на гумите си

Летният сезон е съвсем тук. За да извлечете максимума от шофирането през лятото, уверете се, че гумите ви са с вярно налягане на въздух в тях. То въздейства върху сигурността при шофиране, живота на гумите и разхода на гориво. Това са трите съществени аргументи да го проверявате постоянно.

1. По-лесно ръководство и повече сигурност

Налягането в гумите мощно въздейства върху ръководството и сигурността на автомобила. Недостатъчно напомпаните гуми или неравномерното налягане в тях вършат по този начин, че автомобилът реагира постепенно и има ненадейно държание в рискови обстановки.

„ Важността на вярното налягане на гумите се усеща изключително добре при рискови обстановки, в които е належащо бързо придвижване на кормилото, като да вземем за пример при промяна на лентата или отбягване на конфликт с животно на пътя. При дъжд, въпреки това, незадоволително напомпаните гуми могат да усилят спирачния път и да понижат съпротивлението при аквапланинг ", изяснява Мартин Дражик, продуктов управител на Nokian Tyres за Европа.

Нестабилността на ръководството става е още по-голяма при по-тежък товар. Когато шофирате с тежък товар, ремарке или кемпер, би трябвало малко да увеличите налягането на гумите си.

2. По-дълъг живот на гумата

Налягането на гумите също въздейства върху техния живот. Недостатъчно напомпаните гуми се износват по-бързо и са по-податливи на повреди.

„ Ниското налягане води до прегряване на гумите и увеличение на износването им. Структурните детайли на гумата се загряват и това усилва вероятността да се получат повреди. "

Недостатъчното налягане понижава дистанцията сред колелото и повърхността на гумата. Така гумата елементарно може да се удря в колелото, от което се усилва вероятността от щета на гумата, когато колата че се качва на бордюр. През лятото неравностите и дупките на пътя могат доста да усилят ударите върху гумите.

„ В идеалния случай, ниското налягане в гумите е адресирано даже преди промяната на гумата. В най-лошия случай незадоволително напомпаните гуми могат да се повредят даже преди да стигнете до бензиностанцията ", добави Мартин Дражик.


3. По-нисък разход на гориво и CO2 излъчвания

Налягането в гумите е директно обвързвано с разхода на гориво и въглеродните излъчвания. Недостатъчното налягане усилва съпротивлението при търкаляне на гумата, което води до ненужна консумация на гориво.

„ Много производители на коли изброяват по този начин наречената еко-препоръка за налягането в гумите в допълнение към рекомендациите за транспорт на 1-3 души и цялостен товар. Така се понижава съпротивлението при търкаляне и въглеродните излъчвания. ", изяснява Дражик.

С течение на времето въздухът излиза по малко и при обикновено шофиране не може да се реши, в случай че гумата е незадоволително напомпана. Затова би трябвало да проверявате налягането на гумите даже след промяната им на всеки три седмици или най-малко преди дълго пътешестване през лятото. При горещо време не е належащо да се понижава налягането, тъй като в случай че е малко свръхналягане не вреди на гумата.

Съвети за безвредно шофиране през лятото

Сменете гумите, които са били в приложимост повече от 6 години, даже в случай че има останки от протектора.
Проверете дълбочината на протектора. От съображения за сигурност минималната целесъобразна дълбочина на протектора е 4 мм. Използването на износени гуми ще удължи спирачния път на автомобила и ще го направи по-труден за ръководство.
Проверете страничните стени и протектора на вашите гуми за всевъзможни пукнатини, цепнатини и издатини.
Проверете главните канали. Всички огромни камъчета, които са заседнали в главните канали, ще обхванат по-дълбоко в гумата по време на шофиране и могат да причинят щета на гумите.
Проверете дали всички гуми са отмерено износени. Сменяйте местата на прдните и задните гуми за по-равномерно изхабяване. Поставяйте двете гуми в най-хубаво положение на задния мост за по-голяма сигурност.
Редовно проверявайте налягането на в гумите. Правилното налягане усилва сигурността, удължава живота на гумите и понижава разхода на гориво. Трябва да проверявате налягането на вашите гуми на всеки три седмици и при всяко по-дълго пътешестване. Проверете налягането, когато гумите са студени.
Рестартирайте системата за предизвестие за налягането в гумите, откакто сте задали вярното равнище на налягане. Стандартното съоръжение на модерните коли има датчици - Системата за следене на налягането в гумите (TPMS, Tire Pressure Monitoring System).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР